Beba Razvoj u 1. godini 26. travnja 2022.

Kako naučiti bebu da se sama umiri i zaspi?

Foto: Shutterstock Kako naučiti bebu da sama zaspi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svoju bebu možeš početi učiti dobrim navikama spavanja već kad napuni par tjedana - prije nego što nauči loše navike spavanja.

Kako naučiti svoju bebu da se sama umiri?

Ključ za umirivanje prije spavanja svakako je postavljanje noćne rutine, dosljedno vrijeme spavanja i davanje puno šansi da sama shvati kako zaspati. 

Svoju bebu možeš početi učiti dobrim navikama spavanja već kad napuni par tjedana - prije nego što nauči loše navike spavanja. No, čak i ako tvoje beba više nije novorođenče, isprobavanje ovih prijedloga može ti uvelike pomoći da samostalno zaspi

Možda te zanima... 7 savjeta kako pomoći bebi da prespava noć Beba

1. Uspostavi redovno vrijeme za spavanje

Stavljanje bebe u krevet svake večeri u isto vrijeme postavlja interni sat, tako da je vjerojatnije da će biti pospana u predviđeno vrijeme. Svakako pripazi da nije kasno - premorene bebe posebno se teško umiruju

2. Slijedi dosljednu rutinu prije spavanja

Noćni ritual koji uključuje tri ili četiri mirne aktivnosti - poput kupanja, čitanja priče, pjevanja uspavanke i ljuljanja ili maženja - daje joj do znanja da je vrijeme za spavanje. Uspostavljanje rutine prije spavanja pomoći će bebi da se opusti prije spavanja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Uspavljivanje bebe

3. Bebu stavi u krevetić dok je pospana, ali budna

Stavljanje u krevet dok je još budna pomaže joj da vježba zaspivanje bez tebe.

4. Prestani s navikom hranjenja bebe kako bi zaspala

Ako je tvoja beba navikla zaspati dok doji ili ima bočicu, ne uči se sama zaspivati. Pomakni hranjenje djeteta tako da padne ranije tijekom rutine prije spavanja ili postupno skraćuj vrijeme hranjenja. Ako beba postane pospana, prestani je hraniti i završi ostatak rutine spavanje prije nego je staviš u krevetić. 

Što se događa ako si svojoj bebi dala puno prilika da se sama smiri, a to se ne dogodi? Neke bebe trebaju više vremena od drugih. Ili možda beba još nema razvojnu sposobnost samosmirenja.

Za učenje samo smirivanja treba vremena, i nekim bebama treba duže, nekima kraće. Budite strpljive, držite se rutine prije spavanja i imajte na umu da će neki dani biti lakši, a neki teži. 

Možda te zanima... Je li ovo najveća greška zbog koje dijete ne može zaspati? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.