Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. srpnja 2024.

Zašto se dijete rano budi i kako ga 'natjerati' da duže ostane u krevetu?

Foto: Freepik ; Kako natjerati dijete da ostane duže u kravetu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji nekoliko strategija koje možeš isprobati kako bi pomogla djetetu da duže ostane u krevetu.

Iaaš malog ranoranioca? Dijete ti se svako jutro budi prije svitanja? Možda je došlo vrijeme da poduzmeš neke korake po tom pitanju. Redovne rutine spavanja i buđenja nisu važne samo kako bi ti imala energije i zdrav razum za preživjeti dan, nego su bitne za zdravlje i razvoj djeteta. 

Djeca koja su neispavana često su razdražljiva, imaju poteškoće s koncentracijom i podložnija su depresiji, hipertenziji, gojaznosti i glavoboljama, upozorava Američka akademija za pedijatriju (AAP).

Možda te zanima... Nedostatak sna može dovesti do anksioznosti i depresije. Sad nam je sve jasnije. Roditelji

Zašto se djeca rano bude?

Prirodno je pretpostaviti da dijete koje ustaje prije svitanja ide rano na spavanje i dovoljno je 'ulovilo sna'. Nacionalna fondacija za san kaže da je djeci, ovisno o uzrastu, potrebna određena količina sna, ali preporuke su zasnovane na prosjeku. Na primjer, djetetu od 1 do 2 godine potrebno je 11 do 14 sati sna dnevno, dok je djeci od 3 do 5 godina treba 10 do 13 sati sna dnevno.

Međutim, važno je imati na umu da neka djeca jednostavno trebaju manje sna od drugih. Kasniji odlazak na spavanje kod male djece može dovesti do manjka sna i zbog toga se ranije bude. Osim toga, mališani se često rano bude jer nisu navikli na rutine spavanja.

U koliko sati djeca trebaju ići spavati? Pogledaj tablicu spavanja prema dobi....

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Kako natjerati dijete da ostane u krevetu?

Postoji nekoliko strategija koje možeš isprobati kako bi pomogla djetetu da duže ostane u krevetu.

Prilagodi sobu

Pregledajte djetetovu sobu i otklonite sve moguće smetnje. Crne zavjese, uklanjanje elektronskih uređaja iz spavaće sobe mogu pomoći. Na primjer, bijeli šum može pomoći u blokiranju zvukova iz okoline koji ometaju san.

Raspored spavanja

Važno je da dnevni raspored djeteta potiče dobar san. Predugačko popodnevno spavanje može dovesti do problema sa spavanjem noću. Pratite potrebe vašeg djeteta i prilagodite vrijeme spavanja prema njima, uzimajući u obzir promjene godišnjih doba.

Mama: Odlazak na spavanje je bio kaotičan, a onda smo isprobali ovu rutinu

Kreiraj rutinu spavanja

Dosljedna rutina pred spavanje može značajno poboljšati kvalitetu sna. Redovna rutina koja uključuje pripreme za spavanje i čitanje priča može pomoći djetetu da se smiri i lakše zaspi.

Potiči samosmirivanje

Kada dijete napuni godinu dana, može biti korisno imati kutiju sa sigurnim i odgovarajućim aktivnostima pored kreveta, kako bi se moglo samo zabaviti kada se probudi rano. Ovo može pomoći djetetu da se samo umiri i ostane mirno u krevetu.

Koristi sat

Postavljanje sata u djetetovoj sobi može pomoći da nauči kada je vrijeme za ustajanje. Satovi sa slikama poput mjeseca i zvijezda za vrijeme spavanja i sunca za vrijeme buđenja mogu biti od velike pomoći.

Primjena ovih strategija može ti pomoći da bolje shvatiš navike spavanja svojeg mališana i poboljšaš kvalitetu sna, kako za dijete tako i za sebe.

Možda te zanima... Vikendom te to sigurno ne tješi, ali dokazano je: djeca ranoranioci uspješnija su u životu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.