Beba Razvoj u 1. godini 10. veljače 2024.

Zašto tvoja beba uvijek zaspi u autu? Znanost ima zanimljivo objašnjenje

Foto: Instagram@mamasandpapas
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada uznemireno, izmoreno i uplakano dijete nikako ne uspijevaš smiriti, vožnja automobilom ponekad djeluje kao čarobni štapić! Beba se, sigurno pričvršćeno u svojoj autosjedalici, odjednom počinje smirivati. A ubrzo nakon toga napokon utone u san...

Što je to u vožnji automobilom koja čini čaroliju i uspava u tren oka bebu? Znanost ima objašnjenje! Ispostavilo se da je unutrašnjost automobila u pokretu vrlo slična sigurnom, toplom i tihom okruženju u maternici. Zvuk i vibracija motora automobila koji se kreće stvaraju sličan zvuk i kretanje koji pomažu bebi da se opusti.

Automobili nude istu vrstu ljuljanja koju je beba osjećala u tvojoj maternici kad si primjerice šetala. Odgovor bebe na ljuljanje prirodna je reakcija njihovih senzomotornih sustava. Istraživači su otkrili da nježno i stalno ljuljanje regulira središnji, motorički i srčani sustav bebe na koordiniran način koji ih smiruje.

Možda te zanima... Zašto dijete bolje spava u vrtiću nego kod kuće? Vrtić

Mali mozak bebe dio je mozga koji je najprimitivniji - uvijek na oprezu i prati sve što se događa u njihovoj okolini. Izravno je povezan u povratnu petlju s vagusnim živcem, dijelom parasimpatičkog živčanog sustava koji povezuje moždano stablo s tijelom i omogućuje mu nadgledanje i primanje informacija. Parasimpatički živčani sustav nadgleda širok spektar presudnih tjelesnih funkcija, uključujući reakciju borbe ili bijega i otkucaje srca. Ljuljanjem se bebinom malom mozgu olakšava i stvara parasimpatički odgovor opuštanja, niži puls i povećani osjećaj dobrobiti.

Stalno brujanje motora automobila vrsta je buke koja umiruje bebu. Motor automobila vrsta je “bijele buke” koja može oponašati poznate zvukove koje je beba čula u maternici i može prikriti glasne zvukove koji mogu potaknuti djetetov mozak. Bijeli šum utječe na san potičući bebin mozak da usvoji i održava sporije, ritmične moždane valove povezane sa spavanjem. 

U maloj studiji objavljenoj u Arhivu za bolesti u djetinjstvu, novorođenčad je slušala snimke intrauterinih zvukova. Pokazalo se da je slušanje ove vrste buke povećalo vjerojatnost da bebe zaspu u roku od pet minuta s 25% na 80%!

Unutrašnjost automobila nije stimulativna

Unutrašnjost automobila može biti izolirana, topla i tamna, baš poput tvoje maternice. A interijer se ne mijenja, tako da u njemu nema ništa novo za vidjeti, čuti, osjetiti ili učiniti. Osim toga, tvoja beba zna da si u blizini i osjeća se sigurno. Ova kombinacija omogućuje bebi da se prilagodi vanjskom svijetu, potpuno opusti i zaspi.

Možda te zanima... Kako pomoći bebi da brže zaspi i ima kvalitetniji san? Beba

Udobnost autosjedalice stvara osjećaj sigurnosti.

Pojas ne samo da drži tijelo bebe u ispravnom položaju u slučaju nesreće, osjećaj sigurnosti koji pruža i ugodna toplina unutrašnjosti automobila može potpuno prenijeti bebu natrag u maternicu.

Navođenje bebe na spavanje vožnjom automobilom može biti učinkovito rješenje nesanice, ali je li sigurno?

Studija objavljena u Journal of Pediatrics pokazuje da kada se autosjedalice koriste prema uputama proizvođača, bebe imaju vrlo mali rizik od opasnosti.. Doktor Ben Hoffman, predsjednik Vijeća američke akademije za pedijatriju navodi: "Svi podaci koje imamo o autosjedalicama ukazuju da ne postoje rizici povezani s bebama koje spavaju u njima - kada su djeca pravilno vezana u autosjedalici koja je ugrađena s odgovarajućim pozicioniranjem. " Ipak, Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da prilikom putovanja, kada bebe još uvijek spavaju u automobile, obavezno prebacite u krevetić kada stignete na odredište.

Možda te zanima... Spas za iscrpljene roditelje: Uspavanke sa zvukom motora Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.