Beba 20. srpnja 2022.

Ovo su nove smjernice za sigurno spavanje beba, evo što trebate znati

Foto: Shutterstock ;Ovo su najvažnije preporuke pedijatra za sigurno spavanje beba.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo su najvažnije preporuke pedijatra za sigurno spavanje beba.

Prvi put u pet godina Američka pedijatrijska akademija (AAP) objavila je ažurirane preporuke o spavanju dojenčadi. Smjernice za siguran san temelje se na pregledu dokaza iz gotovo 160 znanstvenih studija provedenih od 2015. godine do danas, a za cilj imaju prevenciju sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), koja je uzrok smrti tisuća dojenčadi godišnje u svijetu. U nastavku pročitajte najvažnije preporuke pedijatra za sigurno spavanje dojenčadi. 

Položaj spavanja

Preporuka AAP-a je da se beba stavlja na leđa za svako spavanje sve dok ne napuni godinu dana. Bebe se ne smiju stavljati na bok ili okrenuti na trbuh, čak ni ako je riječ o kratkom drijemanju. Naime, kada bebe spavaju na trbuhu, njihovi dišni putovi ne mogu biti otvoreni kao kada spavaju na leđima. Kada spavaju na boku, lakše se prevrću na trbuh. Spavanje na trbuhu također može povisiti tjelesnu temperaturu i uzrokovati pregrijavanje, upozoravaju pedijatri. 

Mjesto spavanja

Dojenčad bi trebala spavati u roditeljskoj sobi, blizu kreveta roditelja, ali na zasebnoj površini, barem prvih šest mjeseci života. Roditelji bi uvijek trebali stavljati bebe da spavaju same na leđima na ravnom, čvrstom madracu prekrivenom udobno pripijenom plahtom, navodi AAP. Izbjegavajte sve dodatke u krevetiću, uključujući mekane igračke, deke, jastuke, meku posteljinu, držače za spavanje ili branike za krevetić, jer bebe mogu ostati zarobljene takvim predmetima i ugušiti se.

Mjesto spavanja iznimno je važno jer utječe na bebino spavanje, spavanje roditelja i naravno na sigurnost djeteta. Danas postoje različiti baby monitori i aplikacije koje zapravo pružaju lažnu sigurnost i bebe često završe same u svojoj sobi. Pedijatri se slažu, najbolje i najsigurnije mjesto za bebino spavanje je spavaća soba roditelja. Jedino tako mogu na vrijeme čuti kada je beba bljucnula, povratila ili ako ima problema s disanjem. Još jedan razlog zašto se preporučuje spavanje u roditeljskoj sobi je i taj da beba dobije što više kontakta koža na kožu. Roditelji će puno prije i više reagirati na bebine potrebe i uzeti je u naručje. Pokazalo se da je to bebama neophodno za razvoj i preživljavanje u prva tri mjeseca života

Posteljina

Već je spomenuto, ne stavljajte nikakve mekane predmete, uključujući jastuke, deke ili ogradice od tkanine u okruženje za spavanje dojenčeta. Bebe se stavljaju spavati samo na čvrsto zategnutu plahtu. Ako ste zabrinuti da bi vašem djetetu moglo biti hladno, dodajte slojeve odjeće, ali ne i deke, navodi AAP.

Spavanje u istom krevetu nije preporučljivo

Spavanje u istom krevetu nije preporučljivo Iako se preporučuje spavanje u istoj sobi s roditeljima, spavanje u istom krevetu nije preporučljivo. Brojna istraživanja u Njemačkoj, Nizozemskoj i Škotskoj su pokazala da ono pridonosi povećanju rizika od SIDS-a. Također, ako je beba nedonoščad, rođena s malom porođajnom težinom ili je mlađa od 4 mjeseca, rizik od smrti tijekom zajedničkog spavanja na krevetu, kauču ili drugom mjestu povećava se pet do deset puta, poručuje akademija.

Ipak, ako se roditelji odluče na zajedničko spavanje, kako bi se smanjili čimbenici rizika od SIDS-a pri dijeljenju kreveta, AAP preporučuje da bebe nikada ne spavaju s nekim tko koristi lijekove ili tvari koje mogu umanjiti njihovu sposobnost buđenja ili s nekim tko je pušač. Istraživanja također ukazuju i na to da bebe koje dijele krevet s roditeljima, spavaju na boku umjesto na leđima. A spavanje na leđima se pokazalo kao najsigurnije.

Možda te zanima... Nove smjernice za dojenje Američke pedijatrijske akademije izazvale su burne reakcije javnosti Beba

Površine za spavanje

AAP napominje da bebe trebaju spavati u krevetiću, kolicima ili prijenosnom krevetiću na ravnoj površini s čvrstim madracem. Madrac treba biti čvrsto prekriven plahtom bez druge posteljine ili mekih predmeta. Nedavne studije pokazale su da površine za spavanje nagnute preko 10 stupnjeva nisu sigurne za spavanje dojenčadi jer bi mogle potaknuti dojenčad da se prevrne na trbuh. Zato se za spavanje ne preporučuje koristiti njihaljke, dječja gnijezda i viseće mreže, a madraci trebaju biti čvrsti. "Odličan način da provjerite je li površina premekana je da pritisnete ruku prema dolje i zatim je podignete. Ako vaša ruka ostavi udubinu, premekana je", rekla je Alison Jacobson, izvršna direktorica neprofitne organizacije First Candle.

Spavanje u autosjedalicama

Autosjedalice, ljuljačke i nosiljke se ne preporučuju za spavanje dojenčadi, posebno mlađe od 4 mjeseca. Ako dijete zaspe u autosjedalici, izvadite ga i premjestite u krevetić, savjetuju pedijatri. Naime, kada dojenče spava u sjedećem položaju, može nehotice začepiti vlastite dišne ​​putove dok opuštaju glavu i brada im pada na prsa.

Odjeća

Pedijatri smatraju da treba izbjegavati pokrivanje glave dojenčadi, odnosno nošenje kapa i drugih pokrivala za glavu. Budući da pokrivanje glave i prekomjerna količina odjeće, odnosno deka, mogu biti povezani s povećanim rizikom od SIDS-a, AAP ne preporučuje bebama da nose kape u zatvorenom prostoru. Toplija sobna temperatura također može biti povezana s rizikom od SIDS-a.

AAP ne preporučuje određenu sobnu temperaturu, ali predlaže da roditelji odijevaju dojenčad primjereno uvjetima, s ne više od jednog sloja više nego što bi odrasloj osobi bilo ugodno nositi. Da biste provjerili ima li znakova pregrijavanja, pogledajte ima li kod bebe znakova crvenila kože, znoji li se ili jesu li joj prsa vruća na dodir.

 

Možda te zanima... Nepravilan raspored spavanja ima ogroman utjecaj na ponašanje i razvoj djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.