Beba Razvoj u 1. godini 09. rujna 2017.

Pogled na svijet: Bebe mogu čitati naše misli!

beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe i djeca do 18 mjeseci mogu pogoditi što ljudi misle, tvrde istraživači. U istraživanju su promatrana djeca iz ruralnih područja Kine, Ekvadora i Fidžija i otkriveno je da ona imaju mogućnost pogleda na svijet iz druge perspektive, mnogo ranije nego što se prije mislilo

U ranijim istraživanjima navodilo se kako djeca dobivaju sposobnost da suosjećaju tek između četvrte i sedme godine. Međutim, u novoj studiji je otkriveno kako djeca iz različitih zemalja razvijaju taj osjećaj u različitim godinama.

Tim sa Sveučilišta Kalifornija proveo je test kognitivnih zadataka za bebe. U klasičnoj verziji testa starija osoba uđe u sobu i sakrije neki predmet, a potom dođe druga osoba koja uzme taj predmet i stavi ga u džep. Nakon toga u sobu uđe prva osoba i istraživači pitaju bebu gdje je ta osoba sakrila predmet. Cilj ovog testa bio je da se uvidi imaju li djeca razvijenu teoriju uma u smislu mogućnosti shvaćanja perspektive drugih ljudi.

beba Možda te zanima... Kako beba doživljava svijet? Beba

Djeca iz zemalja Zapada između četiri i sedam godina su obično davala točan odgovor, ali djeca iz drugih zemalja su odgovore davala u drugačijim starosnim dobima. Tijekom istraživanja praćeni su pokreti očiju kod djece i povezanost kulturalnih razlika s kognitivnim napretkom.

Možda te zanima... Saznaj kakvu osobnost ima tvoja beba Beba

U istraživanju je sudjelovalo 91 dijete u dobi od 19 mjeseci do pet godina iz tri zajednice u Kini, Fidžiju i Ekvadoru. Test je sniman kamerom. Na snimkama se vidi kako djeca automatski nakon pitanja "gdje je osoba sakrila predmet" gledaju u pravcu mjesta gdje je bio predmet.

Istraživanja pokazuju kako djeca razviju ovu vrstu sposobnosti čitanja misli mnogo ranije nego što se prije mislilo i da se godine kada pokazuju te sposobnosti razlikuju od kulture do kulture.

Možda te zanima... Znanstvenici objasnili zašto su nam bebe neodoljive i slatke Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.