Trudnoća Trudnica 04. rujna 2015.

Niža žena - teži porod?

trudnica trudnoća trudovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ima li istine u navodima da niže trudnice imaju teži porođaj, manje bebe i veći rizik za prerani porod prije 37. tjedna trudnoće?

Visina trudnice može utjecati na povećani rizik za prijevremeni porođaj, pokazala je nova studija. U istraživanje je uključeno 3500 nordijskih žena i njihovih beba. Otkriveno je da su niže majke imale kraće trudnoće, veći rizik za prerani porod i porođajna težina novorođenčeta je bila manja.

Rođenje djeteta prije 37. tjedna trudnoće vodeći je uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama. "U idealnim uvjetima trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih mjeseci. No, postoje različite varijacije pa je +/- 7 dana uobičajeno odstupanje koje se još uvijek smatra idealnim terminom", objasnio je ginekolog Erden Radončić.

Koje je objašnjenje istraživanja?

"Naše otkriće pokazuje da majčina visina ima direktan utjecaj na dužinu trudnoće. Nemamo jasno objašnjenje zašto do toga dolazi, ali je moguće da ovisi o nepoznatim genima, prehrani žene tijekom cijelog života kao i o okolišu koji ju okružuje", izjavio je doktor Louis Muglia, istraživač u neprofitnoj organizaciji March of Dimes.

trudnoća trudnica prehrana hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na pitanje je li moguće da visina majke utječe na veličinu maternice i zdjelice, to jest da bebe nižih majki imaju manje prostora u maternici za razvoj i rast odgovorio nam je ginekolog Erden Radončić: "Točni mehanizmi koji započinju porođaj ni danas nisu poznati, ali se vjeruje da je programirano odumiranje posteljice pred sam termin glavni čimbenik koji ga pokreće, upravo zbog smanjenja hranjivih tvari koje dolaze do bebe. U nižih osoba, kao i rasa, prosjek veličine novorođenčadi jest manji nego kod viših rasa (u svijetu su to skandinavske zemlje, kod nas Dalmacija). Težina je proporcionalna veličini koštanog dijela zdjelice. Čini se da je to zapisano u genima."

Niže žene ne trebaju brinuti da će prerano roditi. Ovo istraživanje je samo pokazalo povezanost između nižeg rasta i prijevremenog poroda, ali ne može se reći da je visina jedini razlog preranog ili teškog poroda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.