Beba Dohrana 22. studenoga 2023.

Oprez! Zašto malim bebama ne smijete davati med?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li ikad čula za dječji botulizam? Botulizam je rijetko, po život opasno otrovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Spore bakterije Clostridium botulinom mogu usmrtiti vašu bebu. A upravo se one mogu u malim količinama nalaziti u medu.

Pročitaj potresnu priču djevojčice s ožiljkom na vratu.

"Ja sam razlog zašto bebama ne smijete davati med. Biste li dali svojoj bebi maslac od kikirikija? A jagode? Smatra se da ova hrana nosi potencijalne rizike za vaše dijete, stoga preporučujemo oprez s tom vrstom hrane.

A med? Zašto nitko ne govori o medu? Polovica mojih prijateljica koje su upravo rodile samo su nejasno upozorene da se klone meda, a ostalima ništa nije rečeno. Srećom, one me poznaju. Ispričat ću vam samo jedan detalj iz mog života. Odrastajući, znala sam da nitko drugi nema ožiljak na vratu, ali iskreno, nekako sam mislila da je to u redu. Međutim, do srednje škole su me prilično umorila druga djeca koja su zurila u mene i s gađenjem: na licu propitkivala "Kakva ti je to rupa na vratu?!" Pa sam se počela zabavljati i šaliti. Borba noževima u New Yorku. Ugrizao me strašni vampir. Što da kažem, bilo je to u srednjoj školi.

Možda te zanima... Dojenački botulizam: Opasna bolest koju može uzrokovati med Beba

Tek kad sam dobila prvo dijete pomislila sam: "Tada mi se to dogodilo", i u potpunosti sam shvatila užas koji su prošli moji roditelji. Tek u šestom mjesecu života kreće se s uvođenjem novih namirnica tj. okusima „prave“ hrane, a moja me mama (koja je bila vrckava hipi mama iz 1970-ih) tada blaženo počela uvoditi u svijet okusa zobenih pahuljica, jogurta, senfa, pa sve do meda. Počela je primjećivati da sam pomalo bezvoljna. Liječnik je rekao da je to samo prehlada. Pri dojenju je gledala kako mi se mlijeko vraća iz usta i shvatila je da ga ne mogu progutati. Hitno sam prebačena u bolnicu i odmah mi je postavljena cijev za hranjenje u nos i učinjena traheotomija.

Bila sam paralizirana od glave (uključujući oči) pa sve do nogu. Moja majka kaže da sam izgledala poput krpene lutke. Nisam se mogla pomaknuti. Nisam mogla gutati. Nisam mogla disati. Glupi med. To je bilo prije prije nego što su moji roditelji shvatili da se ono što sam imala nazivalo "dječji botulizam", što je u osnovi trovanje dječjom hranom. Sirovi med nosi spore bakterija koje trbuščići beba ne mogu provariti. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dakle, polovica liječnika mislilo je da imam tumor na mozgu. Očito, moji roditelji nisu bili zadovoljni tom dijagnozom, ali na sreću, neki su liječnici pomišljali da se možda radi o nečem drugom, međutim jednostavno nisu znali postaviti pravu dijagnozu. Moji su roditelji čekali. Gledali su kako bebe umiru oko njih dok sam ja bezvoljno ležala u bolnici. Moj se otac napokon morao vratiti na posao. Moja mama me nikada nije napustila nego je cijelo vrijeme boravila sa mnom u bolnici. Napokon je jednog dana moj otac ušao na vrata moje bolničke sobe i primijetio nešto drugačije - pratila sam ga očima.

I malo po malo, postalo mi je bolje, a nakon 2,5 mjeseca boravka u bolnici otišla sam kući. Dotada sam potpuno zaboravila kako gutati, pa su me roditelji morali hraniti. Sve do desete godine života, paničarila bih i odmicala sve što bi mi se približilo licu. Bila sam na fizikalnoj terapiji, jer nitko nije vjerovao da ću ikad prohodati. Moja fina motorika strašno je zaostajala od one u zdrave djece, pa sam ponavljala 1. razred kako bi dostigla zdrave školarce. Dvije godine kasnije, liječnici su nazvali moje roditelje i rekli im: "To nije bio tumor na mozgu, to je bilo nešto što se naziva dječji botulizam."

djevojčica hrana prehrana Možda te zanima... 8 namirnica koje djeca ne bi smjela jesti Vrtić

Kad sam se prvi put razboljela, nitko nije znao što sve med može učiniti. Imala sam veliku sreću. Sada svi znaju koliko je to opasno - da, med može usmrtiti dojenčad. Sada na medu postoji naljepnica s upozorenjem da nije za djecu mlađu od jedne godine. Sada je med pasteriziran, pa je rizik za zarazu botulizmom znatno smanjen - ali rizik ipak još uvijek postoji. I dalje, čujem priče kako ljudi stavljaju med na dude, jer im u bolnici nitko nije rekao drugačije. Moja dječja kuharica navodi med u poglavlju "od jedne godine i više" zajedno s ribom i agrumima. Dati djetetu naranču je mnogo manji rizik od davanja meda. Naranča može uzrokovati osip, ali ne botulizam.

Molim vas, molim vas, proširite ovu vijest. Ne tražim online-slavu zbog toga što sam bila na rubu života i skoro umro. Sve što tražim je da proširite vijest svojim prijateljima, obitelji, roditeljskim skupinama da davanje meda djetetu mlađem od jedne godine može biti kobno. A ako vam ne vjeruju, pošaljite ih meni. Ne mogu im pokazati ožiljke svojih roditelja, jer se oni ne vide, ali mogu im pokazati svoj ožiljak, jer on nije posljedica ugriza vampira ili borbe nožem; on je od traheotomije, postupka koji mi je spasio život."

beba, dohrana Možda te zanima... Koju hranu bebe ne smiju jesti? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.