Beba Sve što beba treba 26. studenoga 2020.

Moja beba neće spavati: Probajte s ovih nekoliko načina i napokon se odmorite

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nošenje na rukama, pjevušenje, njihanje i vožnja automobilom samo su neki od trikova kojima neispavane mame i očevi pokušavaju uspavati svoje dijete – stručnjaci savjetuju i druge metode koje vrijedi isprobati

Roditeljske muke s dječjim spavanjem traju u prosjeku do treće godine djetetova života. Najviše se pritom iscrpljuju majke, kojima neprospavane noći postaju svakodnevna trauma. Dugoročno, bebino nespavanje utjecat će na cijelu obitelj, ali i na bebu. Zbog toga osiguraj se strpljenjem i dobrim savjetima te nauči svoje dijete spavati jer spavanje se uči, baš kao i sve ostalo.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Postoji točno vrijeme za spavanje

Važno je prilagoditi se potrebama svake bebe, ali i bebu na vrijeme prilagoditi svojem životu. Tek rođena beba ne zna na sat, pa je treba naučiti razlikovati dan i noć. Prvi je to korak u učenju spavanja i traje u prosjeku oko dva mjeseca. Beba bi već nakon tog perioda trebala imati više prospavanih sati po noći jer se biološki sat prirodno nametne ako bebu svakodnevno prije večernjeg spavanja učiš istim navikama. Prvo odredi sat u koji će beba ići svaku večer na spavanje, a nakon toga rituale koji prethode odlasku u krevet. Sat vremena prije počinka pripremi joj opuštajuću kupku, priguši svjetla i stišaj zvukove u okolini. Beba prije hranjenja treba osjetiti da je došlo vrijeme za spavanje, a da bi joj pomogla u tome, možeš svaku večer uvesti iste rituale – pjevušenje, pričanje priče ili predstava s plišancima. U prostoriju u kojoj beba spava možeš staviti nekoliko kapi lavandina ulja u difuzor i ne zaboravi da, baš kao i odrasli, bebe ne vole spavati natrpana želuca. Zato prije spavanja ponudi joj osim mlijeka isključivo lagano spravljene kašice za laku noć

Gdje je pravo mjesto za bebin san?

Neki roditelji nemaju dvojbi o tome gdje bi njihovo dijete trebalo spavati - od prvog dana beba je u svom kinderbetu, a kada dovoljno stasa, prelazi u krevet. Tako roditelji osiguravaju sebi dobar san, a djetetu sigurnost. Drugi se vode idejom kako je za djetetov razvoj važna povezanost, prvenstveno majke i bebe, pa zajedno spavaju u krevetu, nerijetko i do treće godine djetetova života. Kako bilo, za dobar san važni su konstanta i ustaljenost spavanja, pa gdje god svoje dijete ušuškaš u topli pokrivač, važno je da se toga u pravilu i držiš. Često mijenjanje mjesta poremetit će san tvog djeteta, zato se nikako ne preporučuje stalno mijenjanje mjesta. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Raspored spavanja najveći je prijatelj tvoje bebe

Dosljednost je u mnogočemu važna, a kod djece je ključna, pogotovo kad je riječ o spavanju. Raspored je vrlo važan za postavljanje unutarnjeg sata, koji je kod djece posebno izražen. Ustaljeni vremenski termini pomoći će i tebi i djetetu da održavate pravilan ritam budnosti i sna, a tako će tvoja beba biti raspoložena i vesela tijekom dana. Dosljednost u rasporedu spavanja iznimno je važna jer se djeca zbog predvidljivog ritma osjećaju sigurno, a ako se on neprestano mijenja, dijete će biti umorno. Naravno da ne možeš baš uvijek i u svakom trenutku biti kraj krevetića da bi beba zaspala, no ritam spavanja može se održavati i izvan stana – beba će uz zabavne pjesmice vrlo lijepo zaspati u kolicima ili autu, važno je samo da bude u ritmu.

Greške koje nikako neće dovesti do sna 

Mnogi roditelji pogrešno misle da je iscrpljivanje dobar način da dijete navedu na spavanje. Logika po kojoj će se fizički umorno dijete samo srušiti u san zapravo je netočna. Djeca su od prevelikog umora razdražljiva i tek onda ne žele zaspati, a pogrešna je i tvrdnja da će se djeca, ako idu kasnije spavati, sutra ujutro kasnije i probuditi. Djeca ustaju svako jutro u otprilike isto vrijeme, bez obzira na to kad su išla na spavanje. Zbog toga iduće jutro neće spavati dulje, ali će biti umorna cijeli dan.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Budite ustrajni jer svaka beba može naučiti spavati 

Ovo je najveća noćna mora svake mame i nema univerzalnog pravila. Neke su mame otpornije na bebine suze, pa će stisnuti zube i metodom "neka plače, smirit će se" vrlo brzo doći do rješenja – beba će se u kratkom roku naučiti sama uspavati. Bez obzira na literaturu i riječ stručnjaka, svaka mama sama zna koji sustav najbolje odgovara djetetu i roditeljima. Možda si ti ona koja ne može čuti plač i nosit ćeš dijete na rukama sve dok ne zaspi ili ćeš ga, linijom manjeg otpora, ostaviti do treće godine u svom krevetu jer tako najbolje spava. Metode su različite i nezahvalno je nametati općenita rješenja, važno je da dijete usvoji san kao konstantu, a s vremenom će se i model uspavljivanja promijeniti. Kao i u bilo koji posao, i u ovaj treba uložiti trud koji će se na kraju isplatiti jer svako dijete može naučiti spavati samo treba pronaći odgovarajući model.

Bebivita kašice za laku noć obogaćeni su mliječno-žitni obroci bez dodanog šećera. Ova kombinacija sastojaka omogućuje dojenčetu da bude sito dulje vrijeme. Bogate su energijom, vitaminima B skupine, kalcijem i hranjivim tvarima neophodnima za rast i razvoj vaše bebe. Zbog svojeg sastava i lake probavljivosti, idealan su večernji obrok koji djetetu osigurava dug i miran san.

Sretne dobitnice 3. kruga Bebivita nagradnog natječaja su: 

  • Vanessa Dukmenić
  • Ivana Radošević
  • Valentina Gašpar

Čestitamo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.