Beba Razvoj u 1. godini 02. kolovoza 2018.

Prepoznaj znakove: Je li tvoja beba previše stimulirana?

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prva godina bebinog života puna je igre i istraživanja, ali ponekad sva ta akcija može pridonijeti pretjeranoj stimulaciji i mrzovoljnoj bebi. Donosimo vam neke od upozoravajućih znakova, ali i ideje za 'vrijeme odmora'

Pretjerana stimulacija događa se kada je beba preplavljena zvukovima, osjećajima i iskustvima. Primjerice, možda imate puno gostiju u posjetu vašoj bebici - sve je super, beba uživa u pažnji, smijehu i zagrljajima, ali nakon što svi odu - beba postaje uznemirena i mrzovoljna. Što se dogodilo?

Možda te zanima... Jezik beba: Prepoznaj znakove kojima komuniciraju Beba

Iako je bebama urođeno tražiti ljubav i pažnju odraslih, također imaju točku preokreta kada im je potreban prostor i vrijeme za sebe. Nažalost, bebe nam to same ne mogu reći, ali zato možemo gledati znakove kojima nam bebe pokazuju da žele malo tišine i umirujuće okruženje

Znakovi pretjerane stimulacije

Pojačano plakanje: Možda se radi o sporoj eskalaciji plača ili eksploziji mora suza, ali često neutješno plakanje može ukazivati na to da se vaša beba osjeća previše stimulirano i jednostavno se ne može opustiti. 

Grčeviti pokreti: Možda primjećujete da su pokreti vaše bebe postali nemirni, zbunjujući ili su postali ubrzani i pomalo trzajući.

mama beba Možda te zanima... Zašto je beba nervozna baš kad je vama najteže? Beba

Okret glavom: Vaša beba počinje skretati pogled i okretati glavom kada je pokušavate zabaviti. Čini se kao da joj je odvraćena pažnja i da se ne može koncentrirati kao inače.

'Leteće' ruke ili noge: Neke bebe počet će stiskati šake, udarati i mahati rukama i nogama.

Ubrzano disanje: Baš poput odraslih bebino disanje može se ubrzati kada je uzbuđena ili umorna. Promatrajte promjene u disanju.

Tipične situacije koje mogu previše stimulirati bebu

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svaka beba je drugačija, ali postoje neke situacije koje mogu preplaviti bebu osjećajima, poput:

  • Kada je beba provela puno vremena u igri i umorna je
  • Kada beba izvan svoje rutine hranjenja, igranja ili spavanja
  • Kada je beba u društvu puno ljudi
  • Kada je beba bolesna ili u zamahu rasta

Prvi posjet novorođenčetu: pravila za goste

Kako pomoći bebi?

Tražite sklonište: Kada primijetite znakove pretjerane stimulacije, odvedite bebu na mirno i tiho mjesto. To može biti spavaća soba ako ste kod kuće ili prekrivanje kolica ako ste vani ili udaljavanje od mjesta na kojem se odvija sva 'akcija'.

Povijanje: Povijanje je djelotvorno i može pomoći bebama da se osjećaju sigurno. Pročitajte kako pravilno poviti bebu

Ostanite opušteni: Promjena vašeg jezika tijela može pomoći poslati znakove bebi da je vrijeme za odmor. Pokušajte se usporiti, opustiti ramena i sniziti svoj ton glasa.

Neka bebi bude ugodno i udobno: Budite sigurni da su sve bebine fizičke potrebe zadovoljene (hrana, čiste pelene, udobna odjeća) i zatim ih pripremite za spavanje kao što biste i inače.

Vratite se rutini: Ponekad se moramo odmaknuti se od rutine, ali ako beba počinje imati osjetilno preopterećenje zbog tih promjena - pokušajte se vratiti svojoj rutini. Dosljedni ciklus spavanja, hranjenja i igranja pomaže vašoj bebi da se osjeća sigurno i smireno.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.