Beba Mirniji trbuščić vaše bebe 30. listopada 2017.

Top 10 razloga zašto vaša beba plače i kako je najbolje umiriti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi roditelje pomire se s jednom činjenicom - bebe plaču. Tako komuniciraju glad, bol, pospanost te mnogo drugih stvari. Nije uvijek lako interpretirati njihov plač pa vam donosimo listu najčešćih razloga

Vaša je beba u početku potpuno ovisna o vama. Vi joj pružate hranu, ljubav i svu udobnost koja joj je potrebna u ovoj delikatnoj dobi. Dok malo ne poraste i nauči razgovarati, njena komunikacija s vama uglavnom se svodi na plač. Postoji mnogo razloga zašto bi vaša beba mogla plakati, a mi vam donosimo neke od njih, kao i najbolje načine da je umirite.

Glad

Ovo je vjerojatno prva stvar koja većini roditelja padne na um kada začuju svoju bebu kako plače. Kako biste spriječili plač zbog gladi, najlakše je naučiti znakove koji upućuju na to da je beba gladna, a to su coktanje usnama, nemirnost, refleks traženja bradavice usnama te stavljanje ruku u usta. 

Bol u trbuhu

Kao što mnogi roditelji znaju, bebe nerijetko muče problemi s plinovima i grčevima. Ako vaša beba često plače nakon što ste je nahranili, moguće je da pati upravo od toga. Kako biste umirili bebu kada je muče grčevi, probajte s laganom masažom trbuščića ili toplim oblogom na trbuhu. Također, na tržištu se danas mogu naći i proizvodi koji sadrže bakterije za zdravlje crijevne flore i koji vam mogu pomoći umiriti vaše dijete.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Potreba za podrigivanjem

Podrigivanje nije obavezno nakon svakog jela, no ako vaša beba plače nakon hranjenja, možda joj je baš to potrebno. Bebe često gutaju zrak kada ih se doji ili dok piju iz bočice, što može izazvati nelagodu ako se taj zrak kasnije ne ispusti van. Dok je lagano tapšate po leđima kako biste joj pomogli izbaciti višak zraka, probajte je nositi uspravno preko ramena.

Prljava pelena

Iako postoje i one bebe kojima prljava pelena ne smeta, većina će vam odmah plačem pokazati kakva je situacija. Ovaj problemčić najlakše je riješiti, iako mnogim roditeljima to nije baš najdraži dio dana. Nadamo se da ste ovu dužnost podijelili s partnerom i da je ovoga puta baš njegov red.

Pospanost

Iako se roditeljima često čini da bi pospana beba trebala bez problema utonuti u san, stvari nisu uvijek tako jednostavne. Baš kao i mi odrasli, i bebe se ponekad muče sa spavanjem. Mnogim bebama pomaže ako ih se stavi na spavanje čim počnu zijevati i pokazivati prve znakove umora. Često pomaže i nošenje na rukama, uz uspavljivanje polaganim i tihim glasom.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Premalo dodira

Bebama je potrebno mnogo dodira, pažnje i podražaja. Vole vidjeti vaše lice, čuti vaš glas te osjetiti vaš miris i dodir. Plakanje može biti način na koji vam pokušavaju reći da im nedostaje vaš podražaj. Na sreću, ovo je vrlo lako riješiti. Jednostavno provedite neko vrijeme s vašom bebom, nosite je u rukama, igrajte se i mazite. Njen plač će se u trenu pretvoriti u osmijeh.

Previše podražaja

Djeca o svijetu oko sebe uče putem raznih vanjskih podražaja. Ipak, ponekad im zna jednostavno biti previše - previše buke, svjetala, ljudi i tako dalje. Plakanje može biti način na koji vam vaša beba poručuje da joj je dosta. U ovoj situaciji problem ćete najlakše riješiti tako da je odvedete na neko mirnije mjesto i jednostavno joj dopustite da se smiri u vašim rukama.

Prevruće ili prehladno

Ako je vašoj bebi hladno, ona može protestirati plačem, pogotovo kad joj skinete robu da biste promijenili pelenu. Bebe vole kad im je toplo i kad su lijepo umotane, no ne smijete pretjerati kako im ne bi bilo prevruće. Opće je pravilo većine roditelja da ih obučete u jedan sloj odjeće više nego što vi u tom trenutku imate na sebi.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Rast zuba

Rast prvih zuba za većinu beba predstavlja bolno iskustvo. Svaki novi zub mora se progurati kroz mekano zubno meso, što za njih i nije baš najljepši osjećaj. Ako ne znate zbog čega vaše dijete plače, probajte prstom prijeći preko zubnog mesa. Ukoliko opipate tvrdu grudicu ispod mesa, znajte da je to mali zubić koji će uskoro izbiti na površinu. Topli oblog na strani na kojoj raste zub trebao bi umiriti bebu i ublažiti bol.

Ne osjeća se dobro

Ako ste zadovoljili sve osnovne potrebe i želje vaše bebe, a ona i dalje plače, moguće je i da je bolesna. Provjerite joj temperaturu te pazite i na druge pokazatelje, kao što su smanjeni apetit ili stolica nalik proljevu. Ako vas instinkti vuku prema ovoj opciji, najbolje bi bilo da nazovete i posjetite doktora.

Naravno, postoji još razloga zašto bi vaša beba mogla plakati, a ovo su samo neki od najčešćih. Vjerujemo da smo vam barem malo pomogli te da ste možda i naučili nešto novo. Iskreno se nadamo da vam ovaj vodič neće prečesto trebati, ali u slučaju da vam ipak zatreba - znate gdje nas uvijek možete pronaći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.