Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. studenoga 2019.

Vrijeme provedeno ispred ekrana može usporiti razvoj mozga kod djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su otkrili da djeca koja su koristila ekrane više od preporučenih sat vremena dnevno imaju nedovoljno razvijenu bijelu tvar u mozgu.

Još je mnogo neodgovorenih pitanja na temu kako tehnologija - i posebno obilje ekrana u našim životima - utječu na djecu, njihov rast i razvoj. Nova studija provedena u dječjoj bolnici Cincinnati nedavno je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics i možda donosi odgovore na dio pitanja.

Istraživači su za istraživanje koristili snimke magnetske rezonance (MR) kako bi pregledali mozak djece u dobi od 3 do 5 godina. Na temelju vremena kojeg djeca provode ispred ekrana otkrili su neke preliminarne zaključke koji bi mogli pokazati korelaciju između spomenutog vremena provedenog ispred ekrana sa sporim razvojem mozga.

Možda te zanima... Roditelji unajmljuju savjetnike koji ih uče odgoju djece bez mobitela i ekrana Vrtić

Scarry Mommy prenosi kako je išlo istraživanje: "Istraživači su prvo dali djeci test koji je osmislila Američka akademija za pedijatriju kako bi ocijenili njihov pristup prema ekranima.

Test uključuje:

  • koliko vremena dijete ima pristup ekranima (za vrijeme jela, u automobilu, u trgovinama),
  • učestalost izlaganja (u kojoj dobi je krenulo izlaganje, broj sati provedenih ispred ekrana na dan),
  • sadržaj (odabire li dijete samo što gleda, crtići, pjesme) i
  • dijalošku“ interakciju (gleda li dijete samo ili roditelj također komunicira i raspravlja o sadržaju s njim).“

Zatim je djeci dodijeljen i test kognitivnih sposobnosti.

Ekrani nisu dadilje: Sat vremena na dan je dosta!

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Rezultati istraživanja

Znanstvenici su otkrili da djeca koja su koristila ekrane više od preporučenih sat vremena dnevno imaju nedovoljno razvijenu bijelu tvar u mozgu. Ista djeca su postigla i slabije rezultate na kognitivnom testu prije MR-e.

Znanstvenici kažu da je ovo otkriće uznemirujuće iz razloga što bijela tvar čini dio mozga koji je povezan sa stvarima poput jezičnih vještina, čitanja, razumijevanja i rješavanja problema.

Možda te zanima... Djeca i ekrani: Je li vrijeme za digitalni detoks? Vrtić

Uz to, dječji se mozak razvija vrlo brzo do navršenih 5 godina i to čini osnovu za čitav život i daljnji razvoj zdravog mozga i njegovih funkcija.

"Tada je mozak kao spužva i upija sve, formirajući tako snažne veze koje traju cijeli život", zaključio je doktor John Hutton, vodeći autor studije.

Kako vrijeme provedeno ispred ekrana utječe na vid vašeg djeteta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.