Beba Razvoj u 1. godini 17. prosinca 2017.

Mazite bebe što češće! Postoji jako dobar razlog za to

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe koje imaju brižnije majke mogle bi proizvesti viši nivo molekula imunološkog sustava koje bi im kao odraslima mogle pomoći da se odupru ovisnostima

Istraživanje provedeno na Sveučilištima Duke i Adelaide u Australiji otkrilo je kako je moguće da majke, obasipajući nježnošću svoje bebe, povećavaju šanse da se njihova djeca kada odrastu ne budu ovisnici o drogi. Kako stoji u zaključku istraživanja, bebe koje imaju brižnije majke mogle bi proizvesti viši nivo molekula imunološkog sustava koje bi im kao odraslima mogle pomoći da se odupru drogama.

Možda te zanima... Okončana stara debata: Razmaziš li ako maziš? Beba

Naime, studijom koja je provedena na štakorima, otkriveno je kako pažnja u ranom djetinjstvu povećava stvaranje molekule Interleukin -10 koja kasnije povećava otpornost jedinke na morfij. Naime, štakori koji su imali brižnije majke teže su se u eksperimentu ‘navukli’ na morfij i imali su čak četiri puta veću razinu molekula Interleukin-10. Štakori su izabrani za ovakvu studiju jer su osjetljivi na droge na sličan način kao ljudi.

Možda te zanima... Potvrđeno: Ne možeš previše držati bebu u svom naručju! Beba

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.