Beba Razvoj u 1. godini 14. travnja 2024.

'Mama, dosadno mi je': Zašto je dosada potrebna bebama i djeci

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Dosada je mentalno gnjojivo, ona mozgu radi ono što utezi rade mišićima'

Živimo u svijetu gdje smo stalno uključeni. Dok šetaš ulicom, voziš se liftom... pogledaj ljude oko sebe. Većina ih ima slušalice u ušima i u nekom svom je filmu. I tome nema kraja. Ova beskrajna elektronička stimulacija ostavlja nam malo prostora za razmišljanje, promišljanje i kreativnost - ili dosadu. Za bebe to nije dobro. 

Charles Dickens, jedan od najvećih i najproduktivnijih engleskih pisaca, obično je radio od 9 do 14 sati, a zatim se prepustio pauzi i odmoru, a kod njega je to značila šetnja ulicama Londona. Jednom je napisao, "Ako ne bih mogao hodati brzo i daleko, morao bih samo eksplodirati i propasti." Upravo tijekom tih dugih šetnji probudila bi se Dickensova kreativnost i stvaralaštvo i njegove su knjige "napisane“.

djevojčica Možda te zanima... Mama, meni je dosadno! Školarci

Iako nam se čini da nije produktivno, davanje bebama ovu vrstu mirnog i dosadnog vremena za razmišljanje i igru izuzetno je vrijedno. Omogućuje im promišljanje i konsolidaciju dnevnih aktivnosti i omogućuje im da bez ometanja otkriju svoje okruženje.

Dosada je jedan od onih ljudskih osjećaja u kojima nitko posebno ne uživa. Predstavlja nezadovoljstvo i, za neke, duboku istrošenost sadašnjosti. Većini ljudi dosada stvara intenzivan osjećaj nemira i srdžbe.

Pa što se događa kad je ljudima i bebama dosadno?

Oni se trude pobjeći iz ovog stanja. Kad djeca osjećaju dosadu, postaju kreativna. Ogledaju se oko sebe kako bi našli nešto što će privući njihovu pažnju i maštu. Pronađu nešto za igranje, igračku s kojom će se igrati, sliku koju će proučavati.

Drugim riječima, dosada potiče kreativno razmišljanje i djelovanje. To se događa kod beba isto kao i kod odraslih. Pisac Thomas Kersting u svojoj je knjizi Disconnected napisao: "Dosada vašem mozgu radi ono što utezi čine vašim mišićima"

Možda te zanima... Roditeljske greške zbog kojih su djeca nestrpljiva, misle da su povlaštena i dosađuju se Školarci

On zove dosadu "mentalnim gnojivom" i odbacuje nagon roditelja da svaki trenutak djetetova života, uključujući i male bebe, ispune nekom vrstom vanjske stimulacije, posebno elektroničkom stimulacijom.

Požureno prekomjerno učenje koje je usredotočeno na akademsku pripremu i prenaglašeni stil života ometaju sposobnost djece budu "djeca". ( Časopis za pedijatriju, siječanj 2007. )

Vi obogaćujete svoje bebe

Mame i tate koje s djecom provode vrijeme radeći uobičajene, svakodnevne stvari, obogaćuju program za djecu. Uključivanje i dijeljenje svoje svakodnevne rutine s djecom i oživljavanje njihovih pet osjetila  - sve je što vašoj djeci treba tijekom prve godine života.

Zato se zabavite i prigrlite svakodnevne životne trenutke. Naučite ih životu tako što ćete ih uključiti u sve svakodnevne događaje koje donosi svaki dan, i dok vas promatraju kako svakodnevno obavljate svoje zadatke, znaj da pomažete bebi da uči i raste na najbolji mogući način!

"Stavite dijete u stražnji džep i ponesite ih sa sobom gdje god krenete!"

Možda te zanima... Samostalna igra od iznimne važnosti za razvoj djeteta. Evo zašto.... Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.