Beba Zdravlje i njega bebe 20. lipnja 2022.

Što je rodin ugriz i zašto se pojavljuje?

Rodin ugriz
Foto: Shutterstock ; Gdje nastaje rodin ugriz?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rodin ugriz je vrsta crvenkastog ili ružičastog madeža uzrokovanog proširenim krvnim žilama ispod kože novorođenčeta. Drugi nazivi za ovaj madeže je anđeoski poljubac. Rodini ugrizi česti su kod novorođenčadi, ali obično madeži izblijede kad vaše dijete napuni godinu ili dvije.

Koža novorođenčeta nježna je i osjetljiva, a ponekad se na njoj odmah po rođenju ili kratko nakon, uočavaju neke promjene, poput "znamenja“, za koje roditelji nisu uvijek sigurni što predstavljaju, jesu li privremene ili trajne, kakva im je prognoza i kako se prema njima postaviti.

Što je rodin ugriz?

Rodin ugriz je crvenkasti ili ružičasti madež na glavi vašeg novorođenčeta ili na njegovom zatiljku. Često ga nazivaju i poljubac anđela, a medicinski naziv je nevus simplex.

Rodin ugriz je vrlo česta vrsta madeža. Otprilike jedna od tri bebe se rađaju s ovim prepoznatljivim oznakama. To je zapravo je nakupina sićušnih krvnih žila, kapilara ispod kože vaše bebe. Rodin ugriz  potpuno je bezopasan ne trebat ga liječiti. S vremenom će izblijedjeti ili će ga prekriti kosa, prenosi Babycentar.

"To je najčešća promjena na koži novorođenčeta koju ima čak 30 do 50 posto novorođene djece i vidi se od prvog dana života. Karakteristično se javlja u srednjoj liniji tijela, na potiljku ili vratu, zbog čega je u narodu uvriježen naziv „rodin ugriz“ koji aludira na biljeg od rode koja je dijete donijela majci. Rjeđe se javlja između očiju, na čelu ili vjeđama, a tada se može čuti i narodski naziv „poljubac anđela“. Iznimno rijetko, može biti i na više mjesta istovremeno. Ta promjena je potpuno bezazlena, a uzrokuje ju proširenje najmanjih žilica – kapilara na tipičnim mjestima, što se posebno dobro uočava jer je koža bebe tanka. Također, kada dijete plače, još se jače zacrveni, jer se žilice bolje ispune krvlju i boja se intenzivira. Promjene blijede s dobi djeteta, najčešće već do godinu dana, iako mogu trajati i dulje", piše prim. dr Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar gastroenterolog iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Što uzrokuje rodin ugriz?

Kako je beba rasla u maternici, sitne krvne žile ispod njihove kože rastezale su se ili širile. One šire krvne žile propuštale su više krvi. Budući da su krvne žile novorođenčeta blizu površine kože, kroz kožu se vidi ružičasta ili crvena boja.

Možda ćete primijetiti da oznaka postaje tamnija kada beba plače, napreže se kako bi imala stolicu, zagrije se ili zadrži dah. Ova promjena boje rezultat je većeg dotoka krvi u to područje.  

Rodin ugriz | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Rodin ugriz

Gdje se pojavljuje rodin ugriz?

Tragovi ugriza rode su ružičasti ili crvenkasti, ravni tragovi koji se pojavljuju na licu ili vratu vašeg novorođenčeta. Pravi ugriz rode nalazi se na stražnjoj strani vrata vaše bebe. Ime dolazi iz priče o rodi koja donosi bebe roditeljima noseći ih za vrat.

Ta ista oznaka može se nazvati poljupcem anđela ako se pojavi na bebinom licu. Uobičajena mjesta na kojima se anđeoski poljupci pojavljuju su na čelu vaše bebe, između očiju ili na kapcima, nosu ili gornjoj usni. Oznakama na stražnjoj strani vrata treba dulje da izblijede nego onima na licu.

Nestaje li rodin ugriz sam od sebe?

Trebalo bi. Većina obilježja izblijedi bez liječenja do dobi djeteta od 1 do 2 godine. Neki madeži nestaju za nekoliko mjeseci, drugi ostaju nekoliko godina.

Manja je vjerojatnost da će trag na stražnjoj strani vrata nestati nego onaj na licu, ali djetetova kosa bi ga na kraju trebala prekriti.

Ako vaše dijete i nakon prvih nekoliko godina ima jedan od ovih madeža, velika je šansa da će ostati cijeli život. Neće stvarati nikakve probleme, ali ako je na vrlo vidljivom mjestu ili izgled smeta vama ili vašem djetetu, postoje tretmani koji će ga minimizirati.

Liječi li se rodin ugriz?

Ugiz rode se ne traba liječiti. Neće naškoditi vašoj bebi i trebao bi izblijedjeti u roku od nekoliko mjeseci ili godina.

Ako je madež jako vidljiv ili smeta vašem djetetu, potražite savjet dječjeg dermatologa. Oni mogu izvesti laserski zahvat za smanjenje krvnih žila.

Vrsta lasera nazvana pulsni dye laser (PDL) ili diodni laser isporučuje bljesak svjetlosti na područje kože s rođenim znakom. Laser stvara toplinu koja uništava kapilare bez oštećenja kože vašeg djeteta. Ovaj neinvazivni postupak trebao bi pomoći u smanjenju pojave ugriza rode.

Kada nazvati svog liječnika u vezi s ugrizom rode vašeg novorođenčeta
Pružatelj usluga vaše bebe već bi trebao provjeriti sve madeže na licu i tijelu tijekom redovitih posjeta bebi. Vaš pružatelj usluga će vas obavijestiti ako je neka oznaka nešto o čemu biste trebali brinuti. Većina ovih tragova je bezopasna.

Nazovite pedijatra vašeg djeteta između posjeta ako primijetite:

  • Rodin ugriz je promijenio boju, te više nije ružičast ni crvenkast
  • Porastao je
  • Koža oko oznake je natečena
  • Rodni znak je bolan
  • Liječnik vašeg djeteta trebao bi moći dijagnosticirati ugriz rode samo pregledom. Mogli bi vas uputiti dječjem dermatologu radi daljnje dijagnoze i liječenja.
Možda te zanima... 7 neobičnih, ali posve normalnih stvari kod novorođenčeta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.