Trudnoća Beba u trbuhu 07. kolovoza 2019.

O čemu ovisi hoće li beba biti ljevak ili dešnjak?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je kako se dominantna ruka bebe otkriva još u maminom trbuhu, ali hoće li dijete biti ljevak ili dešnjak ovisi o jednom neočekivanom faktoru

Tvoje oči, tvoj glas, partnerov nos...puno je osobina koje djeca nasljeđuju od svojih roditelja. No, novo istraživanje otkrilo je da je pitanje 'hoće li dijete biti ljevak ili dešnjak' malo kompliciranije od drugih nasljednih faktora. U stvari, dominantna ruka može potjecati iz dijela tijela koji znastvenici nisu očekivali. 

beba igračke Možda te zanima... Kako kod bebe prepoznati koja je ruka dominantna? Beba

Teorija o dominantnoj ruci proizlazi iz razlika u genskoj aktivnosti desne i lijeve polutke mozga. Ova sklonost se javlja puno prije rođenja. Već osamdesetih godina, ultrazvuci su mogli odrediti miče li beba više desnu ili lijevu ruku. I do 13. tjedna trudnoće, bebe već imaju preferenciju, vole li sisati desni ili lijevi palac.

Znanstvenici sa Sveučilišta Ruhr Bochum u Njemačkoj odlučili su kopati dublje. Otkrili su da su pokreti ruku pokrenuti u mozgu (specifičnije, u motornom korteksu), ali su i shvatili da se dio mozga ne bi razvio dovoljno ne bi li fetus već bio lijevak ili dešnjak u prvom i drugom tromjesečju.

dijete rođendan Možda te zanima... Što sve dijete može? Motorički razvoj od prve do druge godine Vrtić

Njihovo objašnjenje je da je mozak u mogućnosti pokrenuti naše tijelo 'slanjem naredbe' do leđne moždine. U ranoj trudnoći, bebin motorni korteks nije još povezan s leđne moždinom. No, beba već ima dominantniju ručicu.

Zaključak: Desna ili lijeva dominantna ruka potječe iz leđne moždine, te je kasnije povezana s mozgom. Znanstvenici su promatrali ponašanje fetusa između 8. i 12. tjedna trudnoće kako bi došli do ove teorije, te su analizirali segmente leđne moždine koji kontroliraju pokrete ruku i nogu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.