Beba Razvoj u 1. godini 15. srpnja 2016.

Koliko je bebi potrebno sna?

beba san spavanje
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne postoji univerzalno pravilo koje propisuje količinu sna - neke bebe spavaju više, neke manje. Svaka beba ima svoj prirodni ritam koji odgovara njenom karakteru. Oslonite se na prirodu majčinstva i naučite kako prepoznati što je najbolje za vaše dijete!

Spavanje je važno za djecu jer utječe na njihov psihički i fizički razvoj. Ritam budnosti i spavanja reguliran je ritmom dana i noći, a usklađivanje počinje otprilike oko šest tjedana starosti. Ciklusi spavanja uspostavljaju se nakon tri do šest mjeseci. Normalno je da se dojenče staro tri, četiri mjeseca često budi noću. Od beba se ni ne očekuje da prespavaju cijelu noć. Ali koliko im treba sna?

Provedu 50 posto vremena u fazi aktivnog sna

Malo dijete sanja događaje koji se zbivaju tijekom dana: hranjenje, kupanje, promjena pelena, igranje i tako ih ponovno proživljava i uči iz tih iskustava. To se zove REM faza ili aktivni san za vrijeme kojeg je mozak aktivan i u kojem sanjamo. Bebe provedu oko 50 posto vremena u ovoj fazi i zato ih nekad čujete da plaču u snu i trzaju se.

Novorođenčad dnevno spava od 10.5 do 18 sati, s periodima budnosti od 1 do 3 sata koji su povezani s gladi, potrebom za presvlačenjem i pažnjom. Kad primijetite da je beba plačljiva ili trlja okice, vrijeme je za spavanje. Kad beba navrši šest mjeseci, kod većine noćna hranjenja više nisu potrebna i mnoge počinju spavati cijelu noć. 

Ne postoji univerzalno pravilo

Neke bebe puno spavaju po danu i prespavaju cijelu noć, dok druge po danu ne spavaju i često se bude noću. No, neke smjernice postoje. Beba od trećeg do šestog mjeseca trebala bi spavati 13 sati dnevno, s tim da oko tri sata otpada na dnevni san. Nakon šestog mjeseca bilo bi idealno kad bi beba preko dana spavala dva puta po dva sata, a noću devet. No, nema zlatnog pravila koliko beba mora spavati i to uvelike ovisi i o njezinom karakteru.

Majčinstvo je najmudriji učitelj, ali ponekad i majke trebaju podršku i odgovore na pitanja. Humana ti nudi nježnu podršku inspiriranu prirodom. Posjeti stranice Humane i inspiriraj se tradicijom iskustva i znanja – na svakom koraku majčinstva!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.