Beba Razvoj u 1. godini 18. siječnja 2022.

Zabavni načini koji će potaknuti razvoj govora kod bebe

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo ti nekoliko zabavnih načina kako možeš pomoći djetetu da razvije dar brbljanja:

Osjećaš se smiješno dok razgovaraš s novorođenom bebom? Ne bi trebala. "Izlaganje intonativnim uzorcima, kao i ponavljanje uobičajenih riječi, pomaže novorođenčadi da uče komunicirati", kaže logopedinja Mellisa Essenburg. Razgovor s djetetom neće mu pomoći da progovori ranije, ali će to pomoći da bolje izgovori riječi kad za to razvojno bude spremno, što je obično oko godine dana starosti. Isto tako, razgovor je sjajan način povezivanja s bebom od prvog dana. Ovdje je nekoliko zabavnih načina kako pomoći djetetu da razvije dar brbljanja:

Možda te zanima... Uz ovih 6 savjeta tvoje dijete može postati pravi mali brbljavac Vrtić

1. Oponašaj bebino gugutanje i žamorenje

Koristi puno intonacije kako bi ju potaknula da proširi vlastite zvukove. Također puši i napravi zvukove motornog čamca, to su zvukovi koji potiču govor.

2. Ponavljaj često riječi

One riječi koje počinju s "m" ili "b" su najlakše bebi da ih imitira.

3. Čitaj bebi često

"Bebe trebaju čuti puno jezika", kaže Caroline Blakemore, autorica knjige Baby Read-Aloud Basics. "Slušanje je u ovoj fazi poput pismenosti."

4. Nemoj posjesti bebu ispred televizije

To ne čini ništa za razvoj govora kod bebe. Tvoja beba uči govoriti ne samo od slušanja i kopiranja tvojih riječi, već i od kontakta s očima, dodira i emocionalnih odgovora koje podijeliš s njom.

Možda te zanima... Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.