Beba Uz mamu i bebu u prvoj godini 20. svibnja 2021.

Kako pomoći bebi da razvije dar govora?

Foto: Shutterstock ; stvari koje će pomoći bebi da razvije dar govora
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako razgovor s novorođenom bebom neće pomoći da progovori ranije, odličan je način za povezivanje s djetetom, a kad za to bude vrijeme, pomoći će mu da bolje izgovori riječi i razvije dar govora

Osjećaš se smiješno dok razgovaraš s novorođenčetom? Ne bi trebala. "Izlaganje intonativnim uzorcima, kao i ponavljanje uobičajenih riječi, pomaže novorođenčadi da uče komunicirati", kaže logopedinja Mellisa Essenburg. Razgovor s djetetom neće mu pomoći da progovori ranije, ali će to pomoći da bolje izgovori riječi kad za to razvojno bude spremno, što je obično oko godine dana starosti. Isto tako, razgovor je sjajan način povezivanja s bebom od prvog dana.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Ovdje je nekoliko zabavnih načina kako pomoći bebi da razvije dar govora:

1. Oponašaj bebino gugutanje

Koristi puno intonacije kako bi ju potaknuli da proširi vlastite zvukove. Također puši i napravi zvukove motornog čamca, to su zvukovi koji potiču govor.

2. Ponavljaj često riječi

One riječi koje počinju s "m" ili "b" su najlakše bebi da ih imitira. 

3. Čitaj bebi često

"Bebe trebaju čuti puno jezika", kaže Caroline Blakemore, autorica knjige Baby Read-Aloud Basics. "Slušanje je u ovoj fazi poput pismenosti." 

4. Nemoj posjesti bebu ispred televizije

To ne čini ništa za razvoj govora kod bebe. Beba uči govoriti ne samo od slušanja i kopiranja tvojih riječi, već i od kontakta s očima, dodira i emocionalnih odgovora koje podijeliš s njom.

Možda te zanima... Kako potaknuti razvoj jezika i govora putem raznih osjetila? Vrtić

Prve 'prave' riječi

Kad beba prvi put izusti mama, tata ili baba, bez sumnje će izazvati oduševljenje najbližih članova obitelji, iako se zapravo još ne radi o pravim riječima sa značenjem. Mag. logoped Sonja Jovančević objašnjava da se između šestog i desetog mjeseca javlja faza kanoničkog brbljanja i dijete više puta ponavlja iste slogove, poput ma-ma, ba-ba, ta-ta. S 10 mjeseci dijete puno brblja, kombinira različite slogove te na taj način "riječi" slaže u "rečenice" te okolina ima dojam da dijete govori nekim svojim jezikom. Tu fazu nazivamo faza žargona i ona dijete uvodi u pravi odrasli govor.

"Prva riječ sa značenjem javlja se oko godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom. Između osamnaestog i dvadesetog mjeseca dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširivati rječnik i to s oko 50 novih riječi mjesečno pa ih u dobi od dvije i pol godine poznaje oko 1000", kaže logopedinja. 

Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezične sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja okružuje dijete, ovisi o samoj okolini, odnosno u ovom najranijem periodu ovisi o roditeljima.

Možda te zanima... Tri mjeseca: Razgovaraj s bebom - tvoj glas je umiruje Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.