Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. rujna 2020.

Kako pomoći djetetu da progovori i postane mali brbljavac?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako se uobičajeno prve riječi pojave do godine dana, nisu sva djeca ista. Ako je razvoj normalan, ne morate brinuti, ali im možete pomoći da prije usvoje jezik

Prve riječi otprilike se javljaju kad dijete napuni godinu dana. No, rana komunikacija koja pomažete djetetu, počinje već u trbuhu. Od 18. tjedna trudnoće beba u maternici može čuti zvukove, poput kucanja tvojeg srca, ali i tvoj glas. Dobro je već tada razgovarati sa svojom bebom, pjevati joj i svirati, ali i puštati glazbu. 

Vježbe za poticanje govora kod beba

Razvoj govora najviše ovisi o roditeljima

"Kako će dijete razvijati svoje govorno-jezične sposobnosti te pravovremeno ostvariti komunikaciju s okolinom koja ga okružuje, ovisi o samoj okolini, odnosno u najranijem periodu, do godine dana života, ovisi najviše o roditeljima", kaže logopedica Sonja Jovančević.

Rana komunikacija predstavlja proces prije razvoja govora i sam razvoj govora pa sve do šeste godine djetetova života. "Za razvoj komunikacije je zaista važna kvaliteta povezanosti djeteta i majke prije svega, mogućnost koncentracije i pažnje te djetetova namjera za razmjenu informacija s okolinom", objašnjava psihologinja Miranda Novak.

Možda te zanima... Dijete kasni s razvojem govora? Savjeti kako mu možeš pomoći Vrtić

Zapamtite: Nisu sva djeca ista

"Uobičajeno je da dijete u dobi od godine dana s razumijevanjem koristi jednu do pet riječi", kaže pedijatar Milivoj Jovančević nadodajući da se nerijetko događa da dijete još u dobi od godinu i pol do dvije godine govori samo prvo slogove

Razvoj govora kod djece: što je normalno, a što nije?

Svako dijete je drugačije i nema zlatnog pravila do kada treba progovoriti. "Kod svakog djeteta u razvoju jezika i govora postoje velike individualne razlike", naglašava logopedica Jovančević. Ako je razvoj normalan, ne morate brinuti.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Donosimo ti 4 načina na koja im možeš pomoći da postanu mali brbljavci: 

1. Uvijek razgovaraj sa svojim mališanima

Pričaj im dok mijenjaš pelenu, za vrijeme ručka, kupanja ili igranje. Koristi svakodnevne aktivnosti kako bi im pomogli razviti govor. Pokaži na stvari i predmete koje vide i reci im što su i kako se zovu. Što više pričaš i upoznaješ ih s novim stvarima, zapamtit će više riječi. Riječi koje često čuju postat će dio njihovog vokabulara. 

2. Uči ih kroz zabavu

Dok se igrate, ubaci radnje koje zahtijevaju govor. Na primjer, glumi da pričate na mobitel s bakom ili djedom, u čemu će sigurno uživati. Pjevaj pjesmice. Mijenjaj izraze lica s tonovima glasa, u igranju uvijek koristi riječi kao pratnju.

3. Čitajte knjige skupa

Svaki dan im čitaj. Pokazuj slike i pitaj pitanja kako bi potaknuli razgovor: "Što je to? Je li to jabuka ili banana?" ili "Znaš li što je vještica rekla, ja sam zaboravio/la?" Pokušaj istu knjigu pročitati više puta. Iznenadit ćete se kako će brzo zapamtiti priču. 

4. Slušaj ih!

Slušanje djeteta je bitno tijekom faze jezičnog razvoja. Tako im pokazuješ da imaju tvoju pažnju dok pokušavaju pričati ili pjevati, makar nisi razumjela niti jednu riječ. To će ih naučiti kako je slušanje važno, što će im pomoći u govoru. 

Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole

dječak dijete Možda te zanima... Kako razgovarati s djecom dok još ne govore? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.