Beba Razvoj u 1. godini 28. srpnja 2022.

Kada bebe počnu govoriti 'mama', a kada 'tata'?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Malo je vjerojatno da će beba početi izgovarati bilo koju riječ odmah nakon što počne stvarati zvukove, ali nam se otvara novo pitanje: Kada bebe uopće kažu "mama" i "dada", tj. "tata"?

Prilično je uzbudljivo kada beba počne brbljati - konačno, tvoja beba je korak bliže govoru! Naravno, to znači da se vodi utrka između tebe i partnera koja će biti prva riječ "mama" ili "tata". 

Iako se vremenska traka može razlikovati od djeteta do djeteta - čak i u istoj obitelji - većina beba započinje vezivanje slogova koje zvuče kako "mamamama" ili "dadadada" oko 7. mjeseca, kaže Jennifer L. Maietta, govorno-jezični patolog koji radi s djecom od rođenja do 6 godina u bolnici MassGeneral za djecu u Bostonu. 

Možda te zanima... Kad su dešifrirali bebin govor, otkrili su da nam zapravo - izdaju naredbe. Odmalena. Beba

Ovi početni zvukovi su samo gugutanje, ali kako se približavaju 9. mjesecu života, oni postaju sve bolji u izgovaranju stvarnih riječi. To još uvijek ne znači da oni zapravo znaju što govore u tom trenutku. "Oni bi mogli pogledati tebe ili tatu i reći mama ili tata ali to može reći i poštaru", kaže pedijatrica Danelle Fisher iz Kalifornije. "Reći će to bilo kome." No, oko godine dana, beba će vjerojatno početi pravilno upotrebljavati riječ unutar konteksta. A kad se to dogodi, "to je magično", kaže Fisher te dodaje: "Kad te pogledaju i kažu 'mama' ili 'tata', to je najbolja stvar na svijetu."

Što bi dijete trebalo znati govoriti do trećeg rođendana?

Ipak, neka djeca jednostavno mogu bolje reći "da" nego "mama“. "Nije da vole više dada, nego im je jednostavno lakše reći "d" nego "m", kaže Fisher. Ali ako mama provoditi više vremena oko djeteta, ona bi mogla biti u prednosti, dodaje Fisher ističući kako bebe mogu najprije izgovoriti ime svog primarnog njegovatelja

Kako pomoći bebi da kaže 'mama' i 'tata'?

Iako ne možeš ubrzati razvoj djeteta, postoji nekoliko načina kako naučiti dijete da kaže "mama" i "tata".

Možda te zanima... Video: Prva bebina riječ oduševila tatu, ali ne i mamu Beba

Bebe oponašaju svoje roditelje, kaže Fisher, tako da neprestanim govorenjem mama i tata potičeš dijete da ponavlja riječi. Da bi djetetu pomogla da shvati što te riječi zapravo znače, budi sigurna da ih podučavaš u pravom kontekstu. "Potičem roditelje da se prilikom razgovora s djetetom identificiraju kao "mama" ili "tata", kaže Posner. "Na primjer, možeš reći:" Pogledaj mamu! Mama ima hranu za tebe. "Na taj način beba počinje povezivati ​​roditelja s određenim imenom."

Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci

Kad je riječ o poticanju razvoja djetetova jezika općenito, najbolji način je čitanje s bebom, igranje, razgovor i ograničavanje vremena na ekranu i na elektroničkim igračkama, kaže Maietta. Pronađi dječje knjige koje se uglavnom oslanjaju na riječi "mama" i "dada" i čitaj ih često.

Svako je dijete drugačije, ali ako beba od 12 do 15 mjeseci ne kaže "mama" i "tata", obrati se pedijatru. Većina liječnika očekuje da su djeca do tog trenutka savladala te riječi; za one koji nisu, može se preporučiti test sluha ili govorna terapija. Ako dijete kaže dosta drugih riječi, ali "mama" i "dada", nisu na popisu, nemoj paničariti. "Iako su riječi "mama" i "dada" motivirajuće za roditelje, više smo usredotočeni na to da li dijete guguće različite suglasnike, kopirajući zvukove i pokrete koje radi roditelj ili njegovatelj, koristeći geste poput usmjeravanja i uspostavljanje kontakta očima", kaže Maietta.

Koju riječ je tvoja beba prvo rekla? Ispuni anketu:

 

"Mama" i "dada" doći će na vrijeme - i vrijedit će čekanja.

Možda te zanima... Znanstvenici otkrili kako predvidjeti prvu bebinu riječ Beba

U Facebook live videu pogledaj razgovor s logopedinjom Natašom Šunić Vargec:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.