Beba Razvoj u 1. godini 13. lipnja 2024.

Kad su dešifrirali bebin govor, otkrili su da nam zapravo - izdaju naredbe. Odmalena.

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad bebe guguću, možda roditeljima govore kako točno s njima razgovarati. Iako su znanstvenici već znaju da razgovor s bebama pomaže novorođenčadi da nauče govoriti, čini se da učenik zapravo glavni.

Novo istraživanje otkriva da bi, kad bebe brbljaju, mogle promijeniti način na koji njihovi roditelji komuniciraju s njima kako bi maksimizirali potencijal učenja. One su zapravo bebe šefovi, ali na najbolji mogući način. 

"Dojenčad zapravo oblikuje svoje okruženje za učenje na načine koji olakšavaju učenje“, izjavio je suautor istraživanja Steven Elmlinger, student psihologije na Sveučilištu Cornell.

Četiri načina kako djetetu pomoći da progovori

Dobro je dokumentirano da kada roditelji koriste dječji govor, olakšava bebama učenje. Kraće rečenice, jednostavnije riječi i sporije izgovorene riječi višim tonom pomažu dojenčadi da se fokusiraju i postavljaju temelj jeziku

mama beba razgovor Možda te zanima... Mimika i ton glasa važniji su od riječi koje govorimo djetetu Vrtić

Iako se proučava mnogo manje, izgleda da je isto i s bebinim gugutanjem. Kad bebe ispuštaju zvukove, one pokušavaju 'izroniti iz svijeta' i u tome su gotovo uvijek uspješni. Istraživanje sugerira da dojenčad kako dostiže različite faze u razvoju i mijenjaju način na koji brbljaju, mame i tate mijenjaju svoj 'bebin govor'. To bi moglo značiti da roditelji ne utječu samo na djecu, već i da djeca oblikuju ponašanje svojih roditelja.

Druga istraživanja pokazuju da kad bebe pokazuju i guguću o određenom predmetu, vjerojatnije je da će roditelji razgovarati o tom predmetu. Primjerice, ako dijete počne gugutati s plišanim psom, mama i tata će vjerojatno vježbati izgovarati riječ ili zvuk psa ili oboje.

beba Možda te zanima... Bebe rukama 'govore' kako se osjećaju i što žele Beba

"Znamo da govor roditelja utječe na to kako djeca uče - to ima smisla - i da vlastita motivacija novorođenčadi također mijenja način na koji uče", rekao je Elmlinger. "Ali ono što nije proučeno je veza između toga kako djeca mogu promijeniti roditelje ili samo promijeniti okruženje za učenje u cjelini. To je ono što pokušavamo učiniti." 

Kako bismo stekli širu sliku o važnosti bebinog gugutanja, znanstvenici su proučavali ponašanje 30 majki i njihovih beba. Pokazalo se da kada beba guguće, majka joj odgovara jednostavnijim rečenicama i riječima, nego kada beba šuti. Što roditelji više razgovaraju s bebama na ovaj način, to će bebe brže usvojiti govor.

"Zaključak je da je bebino gugutanje puno više, no što izgleda na prvu. Gugutanje je bebin način da dobije što više informacija od odraslih iz svoje okoline. Nije besmisleno", poručuje Elmlinger. 

sretna beba Možda te zanima... Znanstvenici potvrdili: Ova pjesma će vašoj bebi izmamiti najveći osmijeh! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.