Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. ožujka 2016.

Znate li koji je najveći problem većine roditelja?

dijete dječak igra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autor NTC sustava učenja doktor Ranko Rajović objasnio je koje su igre dobre za razvoj dječje inteligencije, u čemu roditelji griješe i kako to mogu jednostavno ispraviti

Inteligencija nije uvjetovana samo genetikom već ovisi i o broju sinapsi, to jest vezama među neuronima. Do pete godine života nastane čak 50 posto sinapsi, a do sedme godine čak 75 posto! Zbog toga je rana stimulacija važna, objašnjava dr. Ranko RajovićAutor sustava učenja NTC, specijaliziranog za djecu, roditelje i odgojitelje koji pomaže da djeca dostignu puni potencijal, održao je predavanje u Zagrebu u kojem je još jednom naglasio važnost igranja i najranije stimulacije. Škakljanje, pjevanje, masiranje - sve to pomaže razvoju djeteta.

Roditelji se ponašaju prezaštitnički

Kao glavni problem navodi što se roditelji danas postavljaju prezaštitnički. "Glavni dio za kretanje su stopala, a a djeca sve manje hodaju, a kamoli bosa kao nekad. U Hrvatskoj je prije 20 godina bilo oko 10-15 posto djece s ravnim stopalima, a danas ih

ranko rajović | Author: Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

je čak 70 posto", kaže dr. Rajović te dodaje kako se djecu često vozi u kolicima do treće ili četvrte godine jer je tako roditeljima lakše"Ljudi su stvoreni za kretanje i tad se mozak najbolje razvija. Motorički i kognitivni razvoj su cjelina i ako ne dopuštamo djeci da se kreću i padaju, ne možemo očekivati ni da će se se mozak razvijati kako treba. Posao djeteta je raditi sinapse, a naš je posao dovesti ih do toga",  zaključuje dr. Rajović.

Primjeri dobrih igara su gumi-gumi i pikulanje. Tada radi sve, od kretanja do razmišljanja. Doktor Rajović naglašava kako roditelji sami moraju procijeniti koje su igre dobre, prema jednostavnom pravilu. Igra mora sadržavati rotaciju, ravnotežu, finu motoriku, govor i dinamičku akomodaciju (objekt brzo dolazi i odlazi od oka, npr. bacanje lopte) i misaone procese.

Napravite kućni 'poligon' za igru

Jedna od dobrih igara za razvijanje logičko-matematičke inteligencije je sakupljanje sličica. Dijete uči o predmetima sa sličice, broji koliko mu nedostaje, uči vrijednost pri mijenjanju duplića. Školica je također dobra, a postaje savršena zadate li djetetu da navede državu ili životinju svaki put kad skoči. Dr. Rajović dao je i primjer igre koju svi mogu igrati kod kuće s djecom, a odlična je za njihov razvoj - i zabavna.

selotejp traka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Nabavite ljepljivu traku i oblijepite je preko dnevnog boravka. Svaki put kada dođete do nje, hodajte stopalo iza stopala. Nazovite je “čarobnom trakom” po kojoj samo roditelji mogu hodati. Već tako ćete dobiti njihovu pažnju. Dopustite im da probaju. Drugi dan zalijepite i krug. Kad stanete na krug, morate napraviti tri okreta. Treći dan stavite kocku koja zahtijeva 10 čučnjeva. Vikendom maknite kako im ne bi dosadilo i postupno uvodite nove zadatke u ‘kućni poligon’", savjetuje dr. Rajović.

Gledanje TV-a ne stimulira mozak

Ako dijete puno vremena provodi u sjedenju ili ležanju pred televizijom ili računalom, ne govori, mozak ne dobiva stimulaciju. Kad se igra, maksimalno je koncentrirano i nastaju nove sinapse

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.