Beba Razvoj u 1. godini 14. ožujka 2019.

Bebe znaju što nam se najviše sviđa

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se zagledate u bebine oči čini vam se da je nemoguće otkriti što se događa u tim glavicama. Međutim, istraživanje pokazuje da vaš mališan jako dobro zna što se događa u vašoj glavi

Dojenčad stalno skenira svijet oko sebe i prati što se događa, a djeca mlađa od osam mjeseci prate obrasce koji se ponavljaju, pokazalo je novo istraživanje koje je objavljeno u srpnju u časopisu Infancy. Važno je dosljedno raditi nešto tri ili četiri puta zaredom, kažu znanstvenici. Na primjer, ako nekoliko puta zaredom uzmete jabuku iz zdjele za voće, beba će to protumačiti kao da volite jabuku. Ako napravite nešto drugo, na primjer, uzmete krušku, dijete neće to shvatiti kao nešto važno te će odbaciti vaše uzimanje jabuke.

"Drugim riječima, ako prekinete rutinu, oni znaju da vam se to ne sviđa", kazala je Yuyan Leo, suvoditeljica istraživanja i izvanredni profesor pshilologije na Sveučilištu Missouri-Columbia.

beba smijeh Možda te zanima... 5 neobičnih stvari koje bebe rade Beba

Ova najnovija studija pokazuje da su mala djeca ipak sposobna gledati i tuđu perspektivu iako se do sad većinom vjerovalo da to djeca shvaćaju tek u dobi od četiri godine. Prethodna istraživanja su pokazivala da bebe mogu "čitati" druge ljude tek od 18 mjeseci. Znanstvenici se nadaju da će u budućnosti bolje istražiti kako bebe percipiraju izbore drugih ljudi u odnosu na odrasle osobe.

beba Možda te zanima... Kako beba doživljava svijet? Beba

Dječji svijet nije jednostavno istraživati, ne možete bebama dati da ispune anketu. Tako da znanstvenici moraju promatrati te analizirati što su vidjeli. Proučavali su bebe dok gledaju ženu koja uzima plišanu igračku, patku ili psa, i gledale su ju 50 posto više kada je odstupala od uzorka. Drugim riječima: beba puno više obraća pažnju na vas nego što mislite.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.