Beba Razvoj u 1. godini 16. lipnja 2019.

7 najčešćih roditeljskih zabluda

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako to obično biva, u narodu su ukorijenjena mnoga vjerovanja koja nisu u potpunosti točna i koja vrlo često smetaju mladim mamama i tatama da u potpunosti uživaju u radostima roditeljstva. Iz mnoštva zabluda i predrasuda izdvajamo 7 najčešćih

Sve predrasude i zablude o roditeljstvu uglavnom smo naslijedili od naših majki i baka, ali ima i onih koje su se nedavno pojavile. Preporučujemo da pročitaš popis najčešćih i ocijeniš koliko takve zablude zapravo mogu biti štetne.

1. Majke se odmah 'zaljube' u svoje dijete

Ne mora biti tako i to je sasvim normalno. Naime, događa se da tvoja beba nije baš onakva kakvom ste je zamišljali, te ti je potrebno vrijeme da bi shvatila da je to tvoje dijete i da ga zavoliš. Međutim, majke su često šokirane činjenicom da ne nalaze odmah, u svom srcu, dovoljno ljubavi za to malo biće, zbog čega ih često progoni osjećaj krivnje koji ne žele priznati ni sebi ni drugima. Suviše zahtjevne, popustljive i zabrinute mame su baš te kojima 'teret' krivnje smeta da budu dobre. Priznaj kako se zaista osjećaš i neće biti razloga za krivnju i sram, pa ćeš brzo zavoljeti svoje dijete onakvo kakvo jest, bez iluzije.

Na drugi način - Vlasta Grgec-Petroci, Mirjana Marčetić-Kapetanović Možda te zanima... Ne očekujte s djetetom ljubav na prvi pogled Roditelji

2. Bebe koje dugo doje, ne mogu se odvojiti od majke

Priroda se 'pobrinula' da djeca u mnogo toga ovise od majki, jer ih one podižu i čine da postanu jaki. Međutim, zaboravlja se da je priroda smislila i mehanizam postupnog odvajanja djeteta od majke. Prema tome, na 'proces odvajanja' maleni su spremni s 8 -10 mjeseci, kada pokazuju veći interes prema svijetu koji ih okružuje, što im postaje važnije od majčinih grudi. Bitno je da prepoznaš taj trenutak i počneš se obraćati djetetu na drugačiji način. Naravno, ako i poslije toga nastaviš dojiti, to ne znači da tvoje dijete neće ovisiti o tebi. Komplikacije mogu nastati samo ako je dojenje jedino vrijeme kada majka i dijete ostvaruju bliži kontakt.

3. Beba ne razumije značenje riječi, stoga joj ne trebam objašnjavati svoje postupke

Naprotiv. Psiholozi se slažu s tim da i dijete osjeća potrebu da je upućeno u promjene koje se događaju u obitelji. Stoga je bolje upoznati mališana sa svim događajima u kući i potpuno je nevažno što on ne razumije riječi, dovoljno je što itekako dobro osjeća. Istraživanja su pokazala da su djeca brže i lakše naučila govoriti, ako su s njima roditelji u prvoj godini života razgovarali kao sebi ravnima. Roditelji tako bolje upoznaju svoje dijete, razumiju ga i shvate da pored sebe imaju osobu, a ne objekt za odgoj i odgajanje.

beba Možda te zanima... Bebe raspoznaju riječi već s devet mjeseci Beba

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ;Koji faktori utječe na boju očiju

4. S bebom ne treba ići na javna mjesta, jer su joj potrebni mir i tišina

Dijete do godinu dana ima potrebu za stalnim prisustvom svojih roditelja, ali i za novim utiscima i iskustvima. Djeca mogu bezbrižno spavati čak i pri velikoj buci, pa je tako za mnoge mlade roditelje koji nemaju kome povjeriti dijete na čuvanje odlazak s bebom u grad pravi spas. Naravno, predlažemo koncerte klasične ili laganije glazbe, odlazak u restorane ili posjete rođacima i prijateljima. Mit o miru i tišini podržavaju liječnici, zbog toga što je na javnim mjestima prisutan veliki broj ljudi, a djeca su osobito sklona različitih infekcijama. Naravno, dok je sezona gripe, najbolje bi bilo da izbjegavaš odlaske na javna mjesta, ali u ostalim slučajevima bez straha se možeš družiti s drugim ljudima, dok tvoja beba mirno spava u kolicima.

5. Ako dijete često držiš na rukama, razmazit ćeš ga

Popularnost ove predrasude ima veze s osjećajem zbunjenosti i straha roditelja pred djetetom, jer sada njihov život ovisi od njegovih potreba. U neposrednom kontaktu s tijelom majke, dijete osjeća toplinu ruku, čuje otkucaje srca i sve to mu je dovoljno da se osjeća zaštićenim i sigurnim. Zato, ne brini da ćeš razmaziti dijete, već mu pružiš zaštitu kad god mu je potrebna. Ali, prepoznaj trenutak kada je tvojrm djetetu potrebna sloboda i nemoj ga nepotrebno 'gušiti'.

beba novorođenče Možda te zanima... Je li moguće razmaziti novorođenče? Beba

6. Djeca dobrih majki nisu preosjetljiva

Ova zabluda potječe još od patrijarhalnog vremena kada je majčinstvo bilo jedina sfera u kojoj se žena smatrala kompetentnom. Dijete može plakati, biti nestašno, bolesno, ali ništa od toga ne ovisi o 'kvaliteti' roditelja. No, ako majka shvaća svaku neugodnu situaciju kao dokaz njezine nesposobnosti, ispituje krivnju i teško joj je primijeniti odgovarajuće mjere, da bi se suočila s osjećajem krivnje, treba se osloboditi fantazije o 'svemoćnoj supermami'. Ta fantazija je prisiljava da doživljava sebe odgovornom za sve što se događa, zaboravljajući pritom da njezino dijete ne živi više u njoj već pored nje.

7. Očevi trebaju znati smiriti dijete tako dobro kao što to majke čine

Nažalost, ne znaju! Danas je sve više očeva koji se trude sudjelovati u njegovanju djeteta. Pritom, oni sebe ne smatraju punopravnim sudionicima u tome, već uglavnom, odličnim pomoćnicima. Majke vrlo često nisu spremne da im ponude rješenje kako da hrane bebu, oblače ju i pripremaju za spavanje. Kriterij za 'pravilno' očinstvo ogleda se u njihovoj sposobnosti da sami pronađu svoju metodu, drugačiju od one koje ima majka, u odnosu prema djetetu. 

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.