Roditelji Zanimljivosti 11. svibnja 2013.

Ne očekujte s djetetom ljubav na prvi pogled

Na drugi način - Vlasta Grgec-Petroci, Mirjana Marčetić-Kapetanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Škola za posvojitelje zagrebačke udruge Na drugi način buduće roditelje upoznaje sa svim specifičnostima koje nosi odgoj posvojene djece pa i s činjenicom da je za dijete posvojenje na početku veliki šok

"Posvojenje nosi svoje specifičnosti – dijete ima dva para roditelja, biološke i adoptivne roditelje, a to je nešto s čim se mora znati nositi i dijete i roditelj. Vrlo je važno da posvojitelji znaju koje su poteškoće s kojima se djeca mogu suočavati te kako oni mogu olakšati i sebi i djetetu", kaže Vlasta Grgec-Petroci, dipl. socijalna radnica, obiteljska psihoterapeutkinja i članica udruge Na drugi način za pružanje psihosocijalne i pedagoške pomoći djeci, mladima i obitelji.

"Roditeljima je često potrebna pomoć i nakon posvojenja, a ne postoji dovoljno stručnjaka koji razumiju specifičnost posvojenja i problematiku posvojiteljskih obitelji. Najvažnije je da se posvojitelj pripremi na posvojenje, upozna sa svim pozitivnim i negativnim situacijama koje se mogu dogoditi i da nakon toga zna gdje može potražiti pomoć i podršku", objašnjava Vlasta Grgec-Petroci koja je s obiteljskom psihoterapeutkinjom i prof. psihologije Mirjanom Marčetić-Kapetanović pokrenula 2005. u Zagrebu program pod nazivom Škola za posvojitelje.

Ovo je jedini takav program u Hrvatskoj, a polaznici su oni koji tek razmišljaju o posvajanju, oni koji su već predali zahtjev za posvojenje u nadležni centar, registrirani posvojitelji i roditelji posvojene djece, a program je namijenjen i stručnim djelatnicima.

U Hrvatskoj nedostaje stručnjaka koji poznaju problematiku posvojenja

"U radu s potencijalnim posvojiteljima, provodeći psihosocijalnu obradu, shvatila sam da ima puno pitanja na koja bi oni trebali dobiti odgovor, a stručnjaci u centrima za socijalnu skrb nemaju vremena, a nisu bili ni educirani. Naime, o temi posvojenja u Hrvatskoj nema dovoljno informacija, nema znanstvenih istraživanja, nema dovoljno stručnih članaka i literature. Program Škole za posvojitelje kontinuirano provodimo već osmu godinu i prilagođen je našim prilikama. Provodi se u Zagrebu, a polaznici su iz cijele Hrvatske", rekla je Vlasta Grgec-Petroci.

Škola za posvojitelje sastoji se od psihoedukativnog programa i grupa podrške, a traje ukupno 24 sata, raspoređena kroz tri mjeseca. S polaznicima se radi u malim grupama, do 12 polaznika, a zbog velikog interesa broj je povećan na 16. Sadržaj programa se odnosi na postupak posvojenja, pravne aspekte, na rast i razvoj djeteta, razvojne mogućnosti i potrebe djeteta, razvoj vezivanja i privrženosti, probleme separacije i gubitka bioloških roditelja, važnost formiranja identiteta, važnost porijekla i biološke obitelji, važnost da se kaže djetetu da je posvojeno, kada i kako to reći te koliko dati podataka o biološkim roditeljima. Osim psihoedukativnog dijela, program uključuje i odgojne radionice, na primjer o emocijama, kako ih pokazati i kontrolirati.

"Program još nije obavezan, u izradi je novi Obiteljski zakon koji će propisati obavezu pohađanja ovakvog programa, što mislim da je jako važno, a to je buduće roditelje upoznati sa svim specifičnostima koje nosi roditeljstvo i odgoj posvojene djece", rekla je Vlasta Grgec-Petroci.

"Novi obiteljski zakon preciznije će urediti postupak posvojenja, počevši od davanja pristanka bioloških roditelja. Posvojenje će se obavljati u dva stadija – priprema postupka te postupak zasnivanja posvojenja. Dijete će najprije biti smješteno u udomiteljsku obitelj – obitelj koja će biti izabrana za posvojitelje, a priprema za posvojenje sadržavat će vrijeme prilagodbe, ovisno o dobi i osobnosti djeteta. Stručnjaci će pratiti prilagodbu. Odluka suda će zamijeniti suglasnost bioloških roditelja, a ona će biti trajna za razliku od dosadašnje prakse kad je Sud mogao stalno iznova donositi istu odluku. Djeca se ne oduzimaju preko noći, to je postupan proces, a žurno oduzimanje će biti samo ako je izravno ugrožen život djeteta. Novi pravilnik o posvojenju detaljno će odrediti način procjene roditeljske sposobnosti za posvojenje te vođenje Registra. U pravilniku će biti naznačena obvezna edukacija kroz Školu za posvojitelje udruge Na drugi način", rekla je Nada Plavšić Mijatović iz Ministarstva socijalne politike i mladih (Uprava za socijalnu politiku i podršku obitelji).

Ne mora se dogoditi ljubav na prvi pogled

"Posvojenje djeteta praćeno je gubitkom bliskih osoba: bioloških roditelja, braće, sestara, udomitelja, osoba koje su o njemu brinule u instituciji, a čak i dijete od tri mjeseca treba neko vrijeme za prilagodbu. Roditelji posvojene djece moraju pomoći svojoj djeci da prebole gubitak bioloških roditelja ili osoba koje su o njemu brinule. Postoje neke poteškoće s kojima dijete dolazi u obitelj. Mnoga djeca koja su posvojena nisu doživjela stabilan, njegujući i čvrst odnos s odraslom osobom u prve tri godine života. Dijete koje je iskusilo nepouzdanu, kaotičnu ili nedosljednu skrb nije odmah spremno pouzdati se u novog roditelja, bez obzira na to koliko novi roditelj bio dobronamjeran i sposoban. Djeca su često proživjela gubitak, traume kao što su zanemarivanje ili zlostavljanje u obitelji, promijenila su nekoliko obitelji ili su bila smještena u domove. Sve to ostavlja određeni emocionalni trag na djeci", kaže Vlasta Grgec-Petroci i objašnjava: "Posvojeno dijete može biti tužno, a ljutnja je reakcija na veliku tugu, na gubitak koji je proživjelo. Dijete može biti agresivno, ali i suprotno, depresivno, povučeno, nesretno. Djeca prolaze kroz različite faze, a i različitog su karaktera i temperamenta".

Uz to što roditelji očekuju da će ih dijete odmah zavoljeti, nije rijetkost da i samim roditeljima treba vremena za razvoj osjećaja ljubavi prema djetetu.

"Ako se ne dogodi ljubav na prvi pogled, roditelji misle da nešto nije u redu s njima. Ovaj program ih priprema i na to, a od posebne pomoći su posvojitelji, naši bivši polaznici koji su posvojili dijete i koji im na radionicama prenose svoja iskustva. Svrha je pripremiti ih na odgovornu ulogu posvojitelja, ali i omogućiti im da izvrše samoprocjenu", pojašnjava važnost samoprocjene potencijalnih roditelja, odnosno mogućnosti da sami vide jesu li spremni i je li posvojenje najbolji izbor za njih.

Zbog složenosti situacije, i roditelji i djeca u posvojiteljskim obiteljima trebaju podršku i prihvaćanje šire društvene zajednice. Svim je članovima obitelji nužno omogućiti psihosocijalnu i pedagošku pomoć i savjetovanje radi lakšeg prevladavanja dilema i teškoća.  

Svrha posvojenja je pružiti djetetu siguran dom pun ljubavi

"Posvojenje je trajni oblik smještaja djeteta, a svrha posvojenja je pružiti djetetu dobar dom pun ljubavi i sigurnosti. Za svako dijete bira se individualan posvojitelj koji će djetetu pružiti najbolje. Na žalost djeca koja dugo čekaju posvojenje su djeca koju ne žele već registrirani posvojitelji, to su djeca starije dobi i djeca sa zdravstvenim ili poteškoćama u razvoju. Naime, prilikom obrade posvojitelji sami kažu kakvo dijete bi htjeli, koje dobi, spola ili nacionalnosti. Netko je spreman posvojiti dijete bez obzira na zdravstveno stanje, nacionalnost, boju kože ili dob, a netko nije. To je razlog zašto neki roditelji dugo čekaju", kaže Vlasta Grgec-Petroci.

Naglašava i važnost roditeljskog dopusta za posvojitelje, koji kod nas traje šest mjeseci, a to je razdoblje izuzetno važno za razvoj privrženosti. U tom vremenu roditelj se mora posvetiti djetetu, družiti se, igrati se i razvijati odnos. Roditelj i dijete trebaju vremena da se međusobno upoznaju i stvore dobar odnos pun ljubavi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nana23
    Nana23

    Žalosno je što kod nas prodje dosta vremena do posvojenja.   Ta djeca su željena djeca, djeca koju je jedan bračni par spreman prihvatiti kao svoje, dati mu srce na dlanu, podložiti mu svoj život. A na žalost kod nas ta djeca od dobi u kojoj su došla do posvojenja prodje i do nekoliko godina, pa su vec veci da nekažem odrasliji pa ih potencijalni roditelji ne žele. Jer ruku na srce svi znamo da su djetetove prve 3 godine života naj važnije. A ta djeca su i tako puna rana, a nas sustav ih dodatno ranjava dozvoljavajuci da prodju godine od dolaska u dom do posvojenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.