Beba 18. rujna 2023.

Ono što svi, ali baš svi govore trudnicama i novopečenim mamama – nije u redu!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad zatrudniš, već ti mnogi imaju štošta za reći. Svatko ima neki mudar savjet, nešto na što moraš misliti, što ne smiješ zaboraviti, što je najvažnije na svijetu, a s čime se možeš pozdraviti… I onda sve to ponovno kad rodiš.

Žene koje će postati i koje su postale mame znaju koliko je teško obraniti se od silnih dobronamjernih savjeta. Da, jesu, uglavnom su dobronamjerni i uglavnom su osmišljeni i upućeni s svrhu tvog boljeg snalaženja i osjećaja, ali to ne znači da su i na pravom mjestu, odnosno da su poželjni i da su dobrodošli.

Možda te zanima... Duhovit popis: 19 stvari koje nikako ne smiješ reći trudnici Trudnoća

Kad vidimo neku trudnicu, koja nam se na nešto požali, mi joj uglavnom kažemo „uh, pusti, tek ćeš vidjeti…“ Dobro, možda to nisi bila baš ti i nije iz tvojih usta to izašlo, ali činjenica je da tu „prijetnju“ vrlo često izgovaramo trudnicama. No, ima još nešto što im često govorimo…

„Uživaj u slobodi dok možeš!“

E, onda jednom ta žena rodi, pa krene cijeli drugi niz savjeta i primjedaba i opaski i… I onda uz sve one rasporede hranjenja, mijenjanja pelena, dojenja, nespavanje, nekako uspije smoći snage i otići do dućana ili tek u kraću šetnju, pa svi koji ju neprestano viđaju s kolicima ili nosiljkom, počnu s drugim uzrečicom…

„O, danas si slobodna, uživaš!“

Pa onda dijete barem malo stasa, a žena uspije otići s prijateljicama na piće. To je nešto što nije već dugo napravila, veseli se tome i želi uživati maksimalno, iako zna da je dijete doma i zapravo bi potajno najradije bila s djetetom, ušuškala se i ne radila ništa. I onda se nađe netko tko kaže…

„O, pa sloboda napokon! Samo se opusti, kad se vratiš sve te opet čeka!“

Nije li zapravo vrlo okrutna i neprimjerena šala na račun majki? Posebno je ovo loše izgovarati ispred žena ili čak djevojaka koje još nisu postale mame, a žele jednog dana. Uz ovakve bi šale mogle – prestati željeti to. No, šalu na stranu, ovakve opaske ne želimo i ne trebamo izgovarati jer mnogim mamama zapravo smetaju jer podrazumijevaju da je ono što ih čeka tamo gdje nisu slobodne – zatvor?

Činjenica je da je uz djecu teško organizirati izlazak s prijateljicama, a kamoli s partnerom. Činjenica je da ne možeš gotovo nikad izaći iz kuće a da prije tog ne razmiliš o djetetu/djeci. Činjenica je da ne možeš tako lako nekamo otputovati bez da najprije organiziraš sve za djecu. No, znaš to? Svaka je mama svjesna tog kad zatrudni i svaka mama zna da je idućih cca 18 godina tako.

I znaš što? Svaka bi to napravila opet i uvijek, jer to ne smatra zatvorom.

Posebno se nemoj šaliti šalama na račun „slobode bez djece“ u prisustvu djece. Ma koliko ona mala bila, mogu naslutiti o čem se radi, pa nije baš zgodno da misli da su gotovo smetnja na majčinu putu do slobode!

Možda te zanima... 5 rečenica koje nisam smio reći ženi nakon što je rodila Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.