Vrtić 12. lipnja 2023.

Moderni bonton: Kako reći drugima da ne stavljaju slike tvog djeteta online?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova vremena zahtijevaju nova pravila. I ne samo da se pravila mijenjaju, nego se nova stvaraju. Upravo je tako s većinom onog vezanog uz – virtualnu stvarnost, onu na internetu.

Nekoć se bonton svodio na molim, hvala, izvoli, oprosti, pozdravi susjede… I ostali klasici. No, negdje putem morali smo uvesti brojna nova pravila lijepog ponašanja. Na internetu, na primjer, pa onda i sve vezano uz taj isti Internet i cijeli taj virtualni svijet.

U cijeloj toj priči nekad dođe na red i ono kad svoje dijete ugledaš na nekoj društvenoj mreži, a nije na tvom profilu. I ti ne želiš da tvoje dijete bude na bilo kojoj društvenoj mreži i da bilo tko drugi gleda tvoje dijete u bespućima interneta. E, pa kako to točno spriječiti? Odnosno kako reći nekom da to jednostavno ne želiš? Pristojno, naravno.

Možda te zanima... 6 vrsta dječjih fotografija koje ne bi trebali objavljivati na društvenim mrežama Roditelji

Jer - netko želi djetetovu sliku staviti online. Netko ne želi. I oboje je u redu, jer se radi o djetetu koje pripada tom roditelju i roditelj je taj koji odlučuje o djetetu. Pa ako želiš, izvoli. Ako ne želiš, imaš pravo reći ne. A evo i kako to napraviti.

Kao prvo, u redu je osjećati se neugodno – i da, to je potpuno razumno. Ako se osjećaš čudno kad kažeš 'ne' svojim prijateljima koji objavljuju fotografije tvog djeteta, znaj da je to normalno (posebno u današnjem svijetu kad vrijedi "slika ili se nije dogodilo"). To je zaista škakljiva situacija, posebno za one koji su novi u svijetu roditeljstva.

Možda ćeš se osjećati kao da ne želiš ispasti nezahvalan roditelj ili prijatelj, pa ćeš prešutjeti da zapravo ne želiš fotografije svog djeteta online. Razumljivo je isto tako osjećati se prilično neugodno oko toga kako to riješiti. No, na kraju krajeva, vrlo je razumno učiniti ako smatraš da time štitiš svoje dijete.

Pokaži jednostavnost i suosjećanje

Važno je to učiniti na izravan, ali nježan način, te se ujedno pokušati staviti u položaj druge osobe, pokazati suosjećanje za ono što oni žele.

Na primjer možeš reći: „Tako je lijepo što si uzbuđena zbog moje bebe i sviđa mi se ta fotografija, možeš mi je poslati? Ali samo da znaš, odlučila sam ništa ne objaviti na internetu.“

Neka sve to bude jako jednostavno i na način da pokažeš da razumiješ da druga osoba ima dobre namjere.

Budi otvorena i iskrena

U situacijama u kojima roditelji imaju čvrsto mišljenje o tome da fotografije svoje djece ne dijele na internetu, to je nešto o čemu bi trebalo voditi iskrene i otvorene razgovore s obitelji i prijateljima, te im objasniti svoju perspektivu.

Najvažnije je biti otvoren i iznijeti svoje mišljenje, te dati do znanja da ne odustaješ od tog, te možda podijeliti s drugima zašto je to tako ili zašto bi radije da drugi ne fotografiraju tvoju djecu.

Važan je kontekst

Na neki način, sve ovisi o kontekstu u kojem se određena situacija odigrava. Malo je drugačije razgovarati s članovima vlastite obitelji ili vrlo bliskim prijateljima, nego s ljudima u javnom prostoru ili s poznanicima. To je drugačiji razgovor i drugačija razina detalja ili informacija koje treba dati.

Nemoj osjećati potrebu objašnjavati

Na kraju krajeva, ono što će se dijeliti o vašem djetetu na internetu je vaš izbor i ne morate se opravdavati. Ne moraš u potpunosti objašnjavati vlastitu odluku. Ne moraš objašnjavati svoje razloge, čak ni najbližim članovima obitelji. Možeš iznijeti gdje je granica i jednostavno zatražiti da je se poštuje.

Većina ljudi se neće osjećati ugodno s tim jer često previše objašnjavamo, ali možeš jednostavno reći: 'Zapravo, odlučila sam ne objavljivati ​​nikakav sadržaj na internetu' i ostaviti to tako. Važno je da to bude stvarno isporučeno samouvjereno i smireno, i ako možeš, ljubazno i sa spoznajom da ta osoba ima samo najbolje namjere.

Možda te zanima... Francuska zabranjuje objavljivanje fotografija djece na društvenim mrežama? Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.