Roditelji 02. veljače 2023.

Čak je i dom kraljice organizacije Marie Kondo neuredan otkad je postala mama po treći put

Foto: Instagram, @mariekondo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Marie Kondo je kraljica organizacije bez premca. Svi koji su uspjeli slijediti njezina pravila za organizaciju domova uistinu su se preporodili, a proslavila se knjigom „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“ još 2004. godine. S vremenom je njeno ime postalo doslovno sinonim za organizaciju doma.

Znaš ono kad ti netko bez djece prosipa savjete (koje nisi tražila) o odgoju ili o tome kako bi točno trebalo s djecom ili se zgraža kako ti to radiš, a ti pomisliš „Čekaj da rodiš, pa onda nešto reci“? E, pa Marie Kondo postala je pojam koji izjednačavamo s organiziranim životnim prostorom, skraćenica njenog imena, KonMari, postala je stvarna riječ koja označava takav jednostavan stil života bez nepotrebnih stvari u domu. Snimila je dvije dokumentarne serije za Netflix.

A onda je Marie Kondo postala mama po treći put, i to u pandemiji. I sve je krenulo u potpuno drukčijem smjeru.

Možda te zanima... Ova mama 'normalizira' normalno: Pa-pa savršenim Insta-snimkama Roditelji

Sama pandemija okrenula je ovu priču u nekom drugom smjeru, pa smo sve kupovali online i nakrcavali u domovima razne potrepštine koje bi nam mogle zatrebati, pa je Marie Kondo način postalo pomalo nemoguće provoditi u djelo. A pokleknula je i sama kraljica organizacije i to je priznala. Godine 2021. postala je mama po treći put i njen je doma otad – neuredan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo)

„Da, moj dom je neuredan, ali način na koji trenutno provodim vrijeme je pravi način za mene u ovom razdoblju mog života,“ izjavila je Marie za Washington Post. „Dosad sam bila profesionalna organizatorica, pa sam se trudila održavati svoj dom urednim u svakom trenutku. No, sad sam odustala od tog, i to na dobar način za mene. Sad shvaćam da je za mene važno uživati u vremenu koje provodim sa svojom djecom kod kuće.“

E, pa sad nam je lakše!

Ova je vijest, odnosno izjava kraljice organiziranja podigla je popriličnu medijsku prašinu, što ni ne čudi. Neki se ovim razvojem situacije naslađuju, smatrajući da je ta njena filozofija bila ionako neodrživa, dok drugi s njom suosjećaju. Ovi prvi ne gledaju u njoj ženu, majku, nego brend, čisto i „najobičnije“ – pospremanje.

No, ono što zaboravljaju je da je KonMari metoda bila uvijek usredotočena na život i organizaciju života onako kako nekom odgovara, na način na koji osobu veseli. Ona je možda prva uspjela ljude nagovoriti na rješavanje smeća, na besmisao gomilanja stvari, na trošenje stvari koje nam ne trebaju. To što joj je sad jednostavno dosta toga je nešto što se može dogoditi svakom, a posebno kad su u igri djeca i promjene koje uključuju djecu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marie Kondo (@mariekondo)

Osim toga, razdoblje od početka pandemije na mnoge je utjecalo tako da ih je potaknulo na određene promjene u životu – na ovaj ili onaj način. Počeli smo više prepoznavati vlastite potrebe i istraživati što je to zapravo za nas „savršen život“. Marie je samo mama koja je shvatila da se želi posvetiti svojoj djeci. Bravo za nju!

A mi ionako uvijek stignemo pročitati knjigu, pogledati seriju, pa vidjeti odgovara li nam to. Čak će to sada biti pod daleko manjim pritiskom, znajući da ni sama Marie više ne živi u savršeno urednom domu. No, i to ćemo uzeti sa zrnom soli i razmisliti ima li "neuredan dom" isto značenje za nas kao i za Marie Kondo...

Možda te zanima... Od koje godine djeca mogu pomagati u kućanskim poslovima? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.