Beba 21. lipnja 2024.

Nevjerojatno. Mama u Osijeku ostavila 6-mjesečnu bebu samu u autu: 'Sama se zaključala unutra'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svake se godine ponavlja, opominje, piše, govori… Ne, dijete (niti ijedno živo biće) ne smije ostati samo u automobilu dok su vani visoke temperature! No, svake se godine dogodi neki slučaj…

Čim krenu toplinski valovi, pa čak i samo visoke temperature, sa svih se strana opominje na razne opasnosti: pijte dovoljno tekućine, ne boravite na izravnom suncu ako ne morate, stariji ljudi neka ostanu kod kuće kad god je moguće i izlaze nakratko, da – možda najvažnije - se djecu (i kućne ljubimce) ne ostavlja u užarenim automobilima ni u kakvoj situaciji… Pa ipak, eto, svaki put se dogodi sve od navedenog, nekad s manjim, nekad većim posljedicama.

Možda te zanima... Po vrućinama temperatura u autu može doseći 50 stupnjeva: Ne ostavljaj dijete samo Vrtić

U četvrtak navečer, kad su vani temperature već bile izrazito visoke kako je našom zemljom prolazio toplotni val, jedna je mama u Osijeku ostavila u autu svoju 6-mjesečnu bebu… Javio je o tom Večernji list, a mi nismo sigurni što na to reći. Kako je moguće da se to dogodi? Mama je kasnije vatrogascima rekla da se beba sama zaključala u autu, budući da se – igrala ključevima. I to na prednjem sjedalu.

Srećom, prolaznici su i ovoga puta bili brzi i pozvali hitne službe, pa su vatrogasci u roku od doslovno pet minuta bili na mjestu događaja. Dijete je u autu provelo 15-ak minuta, a u Osijeku je u to vrijeme temperatura zraka bila 30 stupnjeva. Vatrogasci su u niti minutu otvorili vrata na vozačevoj strani, te su iz auta izvadili dijete.

– Zatekli smo dijete na suvozačkom mjestu u automobilu marke BMW 3. Od majke smo čuli kako se šestomjesečno dijete igralo ključevima i kako se samo zaključalo pritiskom na tipku ključa. Do našega dolaska dijete je u automobilu bilo više od 15 minuta, bilo je oznojeno i uznemireno – ispričao je zapovjednik JVP-a Goran Ivković, a prenosi Večernji list. Zapovjednik Ivković je dodao kako na automobilu prozor nije bio spušten. Ne samo da se dijete nije smjelo samo naći u automobilu već nipošto nije smjelo biti ni na suvozačevoj strani, istaknuo je.

NIKAD ne ostavljaj dijete ljeti u autu

Iako nam se nekad čini da tih „samo nekoliko minuta“ ne može ništa značiti, to je misao koju moramo izbaciti iz glave. Dijete nikad ne smiješ ostaviti samo u autu, ni ako je parkiran u hladu ili uz otvorena vrata ili prozore. Nikad.

„Ostavljanje male djece same, bilo u automobilu ili u stanu, nije nimalo preporučljivo jer je dijete nepredvidivo te se može dogoditi mnogo različitih nesretnih slučajeva ako nije pod nadzorom starije osobe. U automobilu to može biti jako stresna situacija za njega, samo bez ikoga u blizini te vezano u autosjedalici. Ostaviti samo dijete u automobilu zatvorenih prozora, ali i otvorenih prozora po vrućinama je iznimno opasno, pa čak i ako je auto parkiran u hladu. Temperatura u automobilu vrlo brzo doseže vanjske temperature, koje pogotovo na suncu mogu biti vrlo visoke. Temperatura prostora naravno utječe i na porast tjelesne temperature djeteta te bi dijete moglo doživjeti toplotni udar i dehidraciju, što je iznimno opasno za djetetovo zdravlje pa i život“, rekla je ranije za naš portal pedijatrica prim. mr. sc. Giovanna Armano.

Inače, temperatura se u automobilu može podići za 20°C u samo 10 minuta. Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva za samo par minuta. Ništa ne znači ni ako auto parkiramo u hladu kada su vani visoke temperature jer kod djece temperatura tijela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tijela.

Možda te zanima... Svatko može zaboraviti dijete u autu, pokazalo je istraživanje. To se ne događa samo "lošim" roditeljima Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.