Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. travnja 2024.

Kad dijete smije iz autosjedalice prijeći na booster sjedalicu?

Foto: Instagram@momsmilkboutique
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Booster sjedalice pomažu djetetu da se udobno smjesti u automobilu nakon što preraste svoju sigurnosnu sjedalicu. Mnogi roditelji se pitaju kada je pravo vrijeme za booster, evo što kažu stručnjaci

Čini vam se da dijete preraslo svoju autosjedalicu i pitate se je li vrijeme za pomoćno postolje, poznatije kao booster? Informacije o pomoćnim sjedalima mogu biti zbunjujuće. Koje upute slijediti? Trebate li pričekati s premještanjem djeteta? Kako znati je li dijete spremno za booster?

Obratili smo se stručnjacima za sigurnost autosjedalica kako bismo odgovorili na najčešća pitanja roditelja o boosterima kako biste mogli donijeti pametne, informirane - i prije svega - sigurne odluke za svoje malo dijete.

Što su pomoćna sjedala (booster)?

Booster sjedalice pomažu djetetu da se udobno smjesti u automobilu nakon što preraste svoju sigurnosnu sjedalicu.

Postoje tri vrste pomoćnih postolja:

  • postolja s naslonom
  • postolja bez naslona
  • kombinirana postolja (s naslonom koji se može maknuti).

Naslon postolja omogućuje da se za to predviđenim utorom namjesti gornji dio pojasa vozila preko djetetove ključne kosti. U velikome broju autosjedalica on pruža i dodatnu zaštitu u slučaju bočnoga sudara te preuzima dio udarca. Stoga je preporučljivo postolje s naslonom koristiti dok god to proizvođač dopušta.

Kako postaviti autosjedalicu korak po korak

Kada dijete može koristiti booster sjedalicu?

Boosteri omogućavaju pravilno pozicioniranje donjega i gornjega dijela sigurnosnoga pojasa vozila primjereno djetetovu uzrastu te pomažu u izbjegavanju specifičnih ozljeda kralježnice i organa trbušne šupljine.

"Dijete je spremno za pomoćno postolje s naslonom kada ima minimalno 15 kg i 4 godine te može sjediti mirno vezano pojasom od auta koji je puno fleksibilniji od pojaseva autosjedalice. Psihička zrelost je uz fizičku nužna kako bi pojas cijelim putem stajao ispravno preko tijela te se dijete ne bi iz njega pokušavalo izvući. Pomoćno postolje se koristi do kraja korištenja autosjedalice što je zakonski 150 cm visine. Preporuka je koristiti pomoćno postolje s naslonom skroz do 150 cm visine te potpuno izbjeći pomoćno postolje bez naslona, jer je razina zaštite puno veća kada dijete ima naslon (pogotovo kod bočnih sudara). Na tržištu postoji veći broj pomoćnih postolja koje imaju mogućnost korištenja skroz do 150 cm visine", objasnila nam je Jana Bosanac, savjetnica za autosjedalice udruge RODA.

Postolja s naslonom moraju se koristiti isključivo s pojasevima vozila s tri točke uporišta. Postolja bez naslona smiju se koristiti tek za djecu višu od 125 cm i težu od 22 kg, odnosno kad gornji dio pojasa prolazi sredinom prsnoga koša i djetetova ramena, i to samo ako to proizvođač sjedalice dopušta i ako je mjesto na sjedištu opremljeno naslonom za glavu.

Kad se djeca smiju voziti bez autosjedalice i na prednjem sjedalu?

Na što pripaziti kod kupnje i korištenja boostera?

"Prije kupnje pomoćnog postolja obavezno ga treba isprobati u autu i sa djetetom. Izvući ga do pune visine kako bi se vidjelo stane li u auto do kraja korištenja. Također je potrebno isprobavanje kako bi vidjeli može li se pojas ispravno pozicionirati preko djetetovog tijela (donji dio pojasa nisko preko kukova, ne preko trbuha, gornji dio pojasa sredinom prsa i ramena, ne preko vrata)", savjetuje Jana.  

Dijete uvijek vežite u autosjedalicu dosljedno prateći upute proizvođača. Provucite pojas kroz primjerene utore, zakopčajte pojas i zategnite ga tako da priliježe usko uz djetetovo tijelo. Uvijek se uvjerite da donji dio pojasa leži nisko preko zdjelice, a gornji preko ključne kosti i sredine ramena. U toj dobi djeca se često mogu i sama vezati, a neka to i zahtijevaju. U tome slučaju inzistirajte na tome da to čine ispravno koristeći se pravilom provuci-klik-zategni.

autosjedalica Možda te zanima... Autosjedalice spašavaju život: Na što sve trebaš obratiti pozornost da dijete bude najsigurnije u vožnji? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.