Školarci 15. svibnja 2024.

Mama ostavila kći u autobusu da je nauči lekciju. Obitelj se ljuti, ali internet odobrava!

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke lekcije u životu su lakše, neke teže. Istina, cilj je dijete naučiti svemu kroz lakše lekcije, ali ako to ne ide, one teže se uvijek bolje i duže pamte…

Tinejdžeri žele samostalnost, to je jasno i u tom nema ništa pogrešno. Mi smo tu da ih polako uvedemo u svijet i tu samostalnost im omogućimo. No, oni to moraju isto tako naučiti. Ako žele biti odrasli, moraju snositi odgovornost. Nekad to ne ide baš tako lako i potrebno je djeci na teži način dati do znanja ako uzimaju prevelik zalogaj.

Možda te zanima... Neka nova, neka stara: Ovo je 16 pravila ponašanja koje bi današnja djeca trebala usvojiti Školarci

Jedna se mama obratila pratiteljima na forumu „Am I The A**hole“ da joj pomognu razlučiti je li dobro postupila u jednoj takvoj raspravi s kćeri. Ona je, naime, svoju kćer tinejdžericu jednom prilikom ostavila samu u javnom prijevozu kako bi je naučila lekciju. Mama smatra da je napravila dobru stvar, ali taj je njen potez izazvao burne reakcije ostatka obitelji.

Mama je napisala: „Imam 15-godišnju kćer, nazovimo je Beth. Vikendom/nakon posla tijekom tjedna prvenstveno koristim javni prijevoz. Većinu vremena kada se Beth vozi s nama u autobusu, odbija sjediti pokraj nas (što je razumljivo za jednu tinejdžericu) i radije sjedi što je dalje moguće od nas. Također ima lošu naviku stavljati slušalice i „isključiti se“, ne obraćajući pažnju na našu autobusnu stanicu pa se moj suprug i ja moramo progurati kroz prepuni autobus i privući njezinu pozornost kako bi ona izašla s nama iz autobusa.“

Mama je rekla da su njih troje u više navrata razgovarali o tome kako je opasno biti potpuno nesvjestan svoje okoline, posebno kada se koristi javni prijevoz - ali je kći „odbila obratiti pozornost na autobusne stanice ili sjediti bliže nama tako da lako možemo privući njezinu pozornost.“

Mami sinula ideja

Uh, već nam je tu sve jasno. Osim tog, kći želi svoju vlastitu kartu za autobus, s čim se roditelji nisu složili, budući da ona uopće ne obraća pažnju na okolinu, što bi lako moglo postati problem.

Zbog sveg navedenog mama je došla na ideju da tinejdžericu nauči lekciju – na teži način.

„Kada smo ušli u autobus, Beth je odlučila sjesti sasvim straga, dok sam ja sjedila naprijed. Autobus je tog dana bio neuobičajeno prazan i dobila sam ideju. Sljedeća autobusna stanica bila je stanica ispred naše kuće i ja sam izašla iz autobusa, ali Beth nije i nije uopće obraćala pozornost“, rekla je mama. Ona sama je idući autobusom otišla do sljedeće stanice i tamo je pronašla.

„Bila je ljuta, rekla je da sam je ostavila u autobusu i da je bila prestravljena kad je podigla pogled i nije me vidjela tamo“, rekla je mama. Tata, odnosno suprug, složio se s mamom da je to sasvim opravdana lekcija, ali tinejdžerica je kasnije ispričala sve svojoj teti i baki, a one su se okrenule protiv mame. Oni su smatrali da je mamin postupak bio okrutan i opasan.  

Kako je Reddit reagirao

Objava je izazvala prilično veliku reakciju na Redditu, gdje je dobila nekoliko tisuća komentara, a na kraju svega velika većina se složila da mama – nije u krivu.

„Tvoja se obitelj mora skroz povući. Ako stvarno želi putovati sama, trčanje baki i teti da se požali mi ne ulijeva povjerenje u to da je zrela“, glasio je najpopularniji komentar. „Ona je kraljica drame, jer je ignorirala tvoja upozorenja, uplašila se i otrčala drugima kukati. Zato ništa od samostalnosti u autobusu dok ne dokaže da se može nositi s tim, obraćajući pozornost na svoju okolinu. I tvoja se obitelj mora povući.“

„Beth ne može imati sve. Ne može biti 'odrasla' i sjediti sama ako ne može paziti kao odrasla osoba“, glasio je drugi komentar, dok je netko sa sličnim mišljenjem napisao, „Ili je odgovorna osoba koja može sama biti u autobusu, ili se prema njoj ponašaju kao prema djetetu i ne smije odlutati.“

Jedan od originalnijih komentara je glasio: „Pitanje - jeste li sigurni da vaša obitelj zna da ste ostavili svoju 15-godišnjakinju u autobusu? Jer zvuči kao da misle da ste desetogodišnje dijete ostavili u leglu droge“.

Samo je poneki komentar bio „protiv“ mame, smatrajući da je napravila pogrešno. „Uspostavili ste rutinu u kojoj joj uvijek govorite da izađe iz autobusa. Prekinuli ste to bez ikakvog upozorenja. Njezino iskustvo je da obraća pozornost na to kada idete prema njoj da izađe, a ne da promatra okolinu. Ako ne mislite da je dovoljno odgovorna za autobusnu kartu, onda je naučite da bude dovoljno odgovorna“.

Njihov je prijedlog da idući put kaže kćeri otprilike ovako: „Beth, ako želiš vlastitu autobusnu kartu, moraš pokazati da možeš biti neovisna i sigurna. Kad se sljedeći put budemo vozili autobusom, neću ti govoriti kada da siđeš, moraš sama paziti.“

Mama je priznala da je to vjerojatno bolji način, ali znamo da kad nam mozak zakuha od svih tih tinejdžerskih mušica, ne razmišljamo baš suvislo. Ipak, da, slažemo se da je uvijek bolje najaviti, pa tek onda – sankcionirati.

Možda te zanima... Pobuna tinejdžera: Prekrivaju nos na fotografijama jer ne žele na društvene mreže Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.