Roditelji Sretna mama 05. studenoga 2023.

Sigurnost ispred svega: Ovo je 10 pogrešaka koje roditelji rade s autosjedalicama

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sigurnost djece je najvažnija, a autosjedalice spašavaju život!

Postoji niz stvari koje roditelji moraju imati u malom prstu: raspored spavanja. Strategije discipline. Pravila o vremena pred ekranom. I, da, sigurnost autosjedalice. Iako je sve ovo važno za zdravlje i dobrobit djece, sigurnost u automobilu je jedna od najvažnijih stvari. Automobilske nesreće vodeći su uzrok smrti među djecom u Sjedinjenim Državama. Ovo je 10 činjenica koje bi svaki roditelj trebao znati o autosjedalicama. 

1. Ako se autosjedalica pomiče više od 2,5 cm s obje strane, nije pravilno postavljena.

Važno je da naramenice na djetetovim prsima budu što je moguće pripijenije, a da ih zapravo ne ozlijede. Da bi to provjerili, upotrijebite metodu stezanja ⏤ ako u ramenskom pojasu ima opuštenosti kad ga stegnete palcem i kažiprstom, treba ga zategnuti.

2. Autosjedalicu je bolje okrenuti prema natrag.

Ako je vaše dijete dovoljno malo da ga možete staviti u autosjedalicu okrenutu prema natrag, učinite to - bilo da ima 18 mjeseci ili 48 mjeseci. Stručnjaci posvuda predlažu da roditelji drže djecu okrenutu prema natrag što je dulje moguće. 

Možda te zanima... Roditelji prerano 'okreću' autosjedalicu u kojoj voze dijete Vrtić

3. Test stiskanja ramenog pojasa spašava živote.

Ako postoji i najmanja labavost ramenog pojasa kada ga stegnete palcem i kažiprstom, potrebno ga je zategnuti. Zanemarite plač vašeg mališana. To je neophodno za njihovu sigurnost.

4. Debele jakne/kaputi i autosjedalice nisu dobra kombinacija

Beba ili malo dijete u autosjedalici odjeveno u debeli zimski kaput ili skijaško odijelo je opasno.

5. Gornji remen postoji s razlogom.

Jedna od najmanje poznatih sigurnosnih značajki na autosjedalici, barem prema anketama, je gornji remen. Općenito uvučen izvan vidokruga na stražnjem dijelu sjedala, koristi se kako bi se spriječilo da se autosjedalica okrenuta prema naprijed tijekom nesreće ne prevrne. Svaki automobil prodan nakon 2001. godine ima tri sidrišta. Kad se ta autosjedalica napokon okrene, presudno je osigurati da je remen pričvršćen.

Možda te zanima... Trudnica za volanom: Znaš li kako ispravno vezati sigurnosni pojas? Trudnoća

6. Skuplje autosjedalice nisu sigurnije.

Sve autosjedalice koje se prodaju u SAD-u moraju ispunjavati iste standarde Nacionalne uprave za sigurnost u prometu na autocestama. Što to znači? Najsigurnije sjedalo je ono koje odgovara vozilu i djetetu te ono koje pravilno postavljeno i korišteno.

7. Djeci su autosjedalice potrebne jako dugo.

Djeca niža od 145 cm moraju biti u pomoćnoj sjedalici, što bi moglo značiti vožnju u tzv. boosteru do 10 ili čak 12 godina. Pomoćna postolja tzv. boosteri, mogu biti s naslonom, bez naslona ili kombinirana (naslon se može maknuti). Djeca težine barem 36 kilograma i visine 150 centimetara ne moraju sjediti na boosteru, nego mogu biti samo vezana sigurnosnim pojasom automobila.

8. Tehničari su bolji u ugradnji autosjedalica

Vatrogasne službe nisu najbolji izbor za pomoć u osiguravanju pravilnog postavljanja autosjedalice, osim ako taj vatrogasac nije certificiran za ugradnju autosjedalice. Progutajte svoj ponos i prepustite stručnjacima da se pobrinu o autosjedalici. Neispravno postavljena autosjedalica može se vrlo lako prevrnuti u sudaru i uzrokovati opasne udarce glave djeteta.

9. Igračke i dodatci za autosjedalicu su strogo zabranjeni.

Igračke, ogledala i drugi dodaci mogu se olabaviti pri udaru i udariti vaše dijete – a ako se sudarite pri brzini, čak i najmanji komad plastike može napraviti veliku štetu. Evo osnovnog pravila: ako nije isporučena uz autosjedalicu ili ako je ne preporučuje proizvođač autosjedalice, nemojte ju koristiti.

10. Roditelji nehotice zaboravljaju bebe na stražnjem sjedalu.

Autosjedalica okrenuta unatrag, beba koja spava i neispavan roditelj mogu dovesti do smrtonosne kombinacije. Nažalost, svi smo čitali o potresnim pričama roditelja koji su zaboravili na svoju djecu u automobilu. Ako svoju bebu redovito vozite po gradu ili u vrtić, nabavite zvuči alarm za autosjedalicu. Alarm daje do znanja da je beba na stražnjem sjedalu i može spasiti život!

Možda te zanima... Tekst koji je osvojio Pulitzera: Zašto se svakom od nas može dogoditi da zaboravimo dijete u vrućem automobilu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.