Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. svibnja 2024.

Veliki test dječjih autosjedalica: Dva modela nisu ispunila sigurnosni minimum

Foto: Unsplash ; Test autosjedalica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog proljetnog testiranja dječjih auto sjedalica

Hrvatski autoklub i partneri u novom izdanju testa dječjih autosjedalica ovoga su puta strogim procedurama podvrgnuli čak 24 različita proizvoda, koje su analizirali u četiri glavne kategorije: sigurnost (frontalni i bočni sudari), jednostavnost uporabe (čišćenje i završna obrada), ergonomija, te štetni sastojci, piše HAK Revija.

Samo su dva proizvoda loša

Zanimljivo da već četvrti puta zaredom nismo dobili dječje sjedalice s ocjenama vrlo dobar (maksimalna) i zadovoljavajuće, ali su rezultati svejedno iznimno pozitivni, budući da je čak 15 modela proglašeno dobrima, sedam ih je zadovoljavajućih, a samo dva su loša. Drugim riječima, samo dva proizvoda na ovom testu nisu ispunila zakonodavni i sigurnosni minimum, odnosno čak 92% proizvoda je ispunilo očekivanja kupaca. Oba kritična modela (Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist i Silver Cross Discover i-Size) ocjenu loš su dobili iz istog razloga – navlake kontaminirane štetnim sastojcima.

I autosjedalice imaju rok trajanja, ali mnogi roditelji to ne znaju

Kada već spominjemo najlošije, onda svakako naglasimo da su prvi među jednakima bili Nuna Pipa Urbn (prosječna ocjena 1.6), te Cybex Cloud G i-Size+ Base G i Lionelo Astrid i-Size + Astrid i-Size Base (oba po 1.8). Kao kuriozitet istaknimo da najbolja dječja autosjedalica na ovom testu Nuna Pipa Urbn niti u jednoj od četiri glavne kategorije nije dobila maksimalnu ocjenu vrlo dobar (za razliku od nekih konkurenata), ali se očito radi o kompletnom, kvalitetno izrađenom i dobro izbalansiranom proizvodu.

 | Author: HAK Foto: HAK

Pojedinačno analizirajući svaku kategoriju, na području sigurnosti posebno su se istaknuli Lionelo Astrid i-Size + Astrid i-Size Base, Avionaut Cosmo, Cybex Cloud G i-Size, Lionelo Astrid i-Size i Maxi-Cosi Pebble 360 Pro2, dok je i ovdje podbacio već spomenuti Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist. Po jednostavnosti uporabe definitivno se izdvojio Maxi-Cosi RodiFix Pro2, dok je na donjem kraju ovog spektra Britax Römer Safe-Way M. Na polju ergonomije briljirao je Cybex Cloud G i-Size, a razočarao nije nitko, što je svakako dobra vijest. Na koncu, u kategoriji štetnih sastojaka gubitnike smo već spomenuli, dok je pobjednika, s maksimalnom ocjenom vrlo dobar, čak 16 (uz šest dobrih).

Detaljne rezultate testiranja autosjedalica pročitajte ovdje.

Ovaj test je pokazao da postoje prilične razlike u kvaliteti dječjih autosjedalica, te da nisu baš svi modeli ispunili stroge norme u svim kategorijama. Stoga bi, prije donošenja odluke, bilo korisno oboružati se dodatnim informacijama, te svakako isprobati proizvod na prodajnom mjestu. Otići u trgovinu s vlastitim vozilom i djetetom pod ruku bilo bi pametnije od online kupnje, bez obzira koliko nam se u prvom trenutku činilo da možemo financijski uštedjeti. 

Autosjedalica, sigurna vožnja Možda te zanima... 6 opasnih pogrešaka koje roditelji rade s autosjedalicama Beba

Kupnja dječje autosjedalice ne smije biti ‘slijepa’

Prije kupnje dječje autosjedalice roditelji bi se svakako trebali informirati o ponudi na lokalnom tržištu jer su rezultati ovoga testa samo pomoćni orijentir, a nikako ne obvezni naputak. Naime, ni jedno dječje sjedalo ne odgovara jednako dobro svim automobilima, a osobne preferencije roditelja i djece često su vrlo različite od rezultata testiranja. Stoga kupnja dječje autosjedalice ne smije biti ‘slijepa’, nego vozilo i dijete treba odvesti u trgovinu kako bi u neposrednom kontaktu isprobali modele dostupne za kupnju.

Kad jednom sjedalo bude izabrano, mora se instalirati u vozilo što čvršće i postojanije, pogotovo u starija vozila koja možda imaju malo drukčije kopče. Prethodno savjetujemo da se što bolje upoznate s kupljenom dječjom autosjedalicom kroz upute za uporabu, koje se na prvi pogled ponekad znaju činiti malo kompliciranijima, ali su uvijek vrlo korisne. Pravilna instalacija je iznimno važna kako bi sjedalo zaštitilo dijete u slučaju eventualne nesreće na najbolji mogući način.

autosjedalica Možda te zanima... Autosjedalice spašavaju život: Na što sve trebaš obratiti pozornost da dijete bude najsigurnije u vožnji? Vrtić
 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.