Beba Mama poslije poroda 14. listopada 2024.

9 istina o novorođenčetu koje će ti reći samo najbolja prijateljica

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U moru savjeta, samo ti najbolja prijateljica može iskreno reći pravu istinu o onome što te čeka – od neprospavanih noći do tijela koje treba vremena za oporavak. Evo nekoliko surovih istina koje će ti pomoći da prebrodiš prve mjesece majčinstva.

Postati mama prvi put je čarobno i nevjerojatno. Ali znaš što još može biti? Brutalno. Zastrašujuće. Iscrpljujuće. Ali preživjet ćeš, ako si prošla kroz trudnoću i porod, možeš se prilagoditi svim promjenama koje donosi novorođenče u tvoj život. 

Donosimo ti 9 surovih istina o dolasku bebe koje ti samo najbolja prijateljica može reći:

Nećeš izgledati slatko nakon poroda

Zaboravi na celebrityje. Nitko ne izgleda tako nakon poroda osim ako nema tim stilista, šminkera i frizera u rađaonici. Tvoj trenutni zadatak je prilagoditi se životu s bebom i naučiti kako obaviti osnovne stvari, poput odlaska u kupaonicu s malenom, plačljivom bebom u naručju. Nosi svoje trenirke s ponosom. Ti si mama, i voljena si. Slatko i zavodljivo doći će kasnije.

Možda te zanima... Ginekologinja objasnila zašto je nemoguće vratiti tijelo na staro odmah nakon poroda Trudnoća

Možda ti ovo neće biti najčarobnije razdoblje života

Iskusne mame često kažu da su prvi mjeseci s bebom čarobni, ali to je zato što se sjećamo samo da su naše bebe bile premale da nam odgovaraju. Imati novorođenče je dar, a one male nježne ručice i plač su nevjerojatni. Ali istina je da smo svi imali teške trenutke kad smo novorođenče prvi put donijeli kući. Svi smo plakali od umora, svi smo se pitali kako će se oprati sav taj veš... Ali preživjeli smo, i ti ćeš isto.

Intimni dijelovi trebaju vremena za oporavak

Ako si rodila prirodnim putem, ne moraš to vidjeti. Spremi ogledalo i ostavi sve na miru. Tuširaj se i održavaj higijenu, ali nemoj se gledati i pitati zašto više ne izgledaš kao s naslovnice. Vrijeme će sve zaliječiti, a dok ne dođe taj trenutak, sjeti se da si učinila nevjerojatnu stvar kad si rodila tu bebu.

Možda te zanima... 7 načina kako se vagina mijenja nakon poroda Beba

Pripremi se na neželjene savjete o roditeljstvu

Bilo da dolaze iz grupe mama koje se ponašaju kao da sve znaju ili od tvoje svekrve koja misli da radiš sve krivo, važno je da se osjećaš dobro u svojoj koži. Izbjegavanje ljudi koji te čine nesigurnom promijenit će ti život na bolje. Pronađi grupu mama koja ti odgovara ili nazovi staru prijateljicu koja će ti pružiti podršku.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Možda ćeš se ponašati loše prema ljudima koji to ne zaslužuju

Tvoj život se sada vrti oko bebe. Vjerojatno ne spavaš dovoljno. Možda se još uvijek prilagođavaš dojenju, a i još uvijek si pod hormonima. To može utjecati na tvoje raspoloženje i ponašanje prema bližnjima. Trudi se ne biti nepravedna prema voljenima, ali oprosti sebi ako ponekad pukneš. Objasni im da prolaziš kroz kaotično razdoblje i da cijeniš njihovu podršku.

Tvoj život će zauvijek biti drugačiji

Sada si mama. Od ovog trenutka sve će biti drugačije. Pokušaj zadržavanja dijela svoje prije novoreođenčeta neovisnosti, tijela ili pogleda na svijet možda će biti uzaludan. I dalje si ti, ali sada si ti plus jedan od najvećih darova koje ćeš ikada primiti. 

Intimnost možda neće doći brzo ili lako 

Tvoj će ti doktor vjerojatno nakon 6-8 tjedana reći da može biti intimna sa svojim partnerom, ali to ne znači da ćeš biti spremna. I to je u redu. Hormoni igraju veliku ulogu u našoj želji i odgovoru, a dojenje može odgoditi povratak tih osjećaja. Budi nježna prema sebi, poštuj svoju seksualnu želju (ili nedostatak iste) i zamoli partnera za razumijevanje. Ako se nakon šest mjeseci još uvijek osjećaš isto, razgovaraj sa svojim liječnikom.

Seks nakon bebe: Mame to rade prije nego što su spremne

Dojenje možda neće funkcionirati

Daj sve od sebe ako si odlučila dojiti. Ako ti ide teško, potraži pomoć savjetnika za dojenje ili pridruži se grupi podrške. Ali ako dojenje jednostavno ne ide, to je sasvim u redu. Unatoč onome što neki zagovornici dojenja govore, tvoja će beba biti u redu i s adaptiranim mlijekom. Nitko ne poznaje tvoje tijelo bolje od tebe, pa učini ono što je najbolje za tebe i tvoju bebu, prenosi Yourtango.

Možda te zanima... Dojenje je kao vožnja biciklom - najprije si nesigurna i padaš, a onda naučiš i svladaš Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.