Roditelji Sretna mama 27. svibnja 2022.

Seks nakon bebe: Mame to rade prije nego što su spremne

Foto: Guliver ; seks nakon poroda
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gotovo trećina milenijskih mama (31 posto) izjavile su da su imale seksualni odnos s partnerima prije nego što su se osjećale spremnima, pokazalo je istraživanje

Nove mame imaju tendenciju da se suoče s najmanjim pritiskom. Pritisak za prirodni porod, pritisak oko dojenja, pritisak na vraćanje tijela kao prije poroda - i to sve u najranijim danima. Tu je i pritisak da tvoje dijete bude "dobar spavač", da ga odgojiš bez tv i mobilnih zaslona, ​​i na kraju ujednačite posao i obitelj kako biste mogli "imati sve." Oh, i tu je svakodnevni pritisak uključen na sve oko bebe.

I znaš li što još nove mame ne trebaju? Pritisak na seks prije nego što se osjećaju spremne - fizički ili emocionalno. No, nova anketa mama u SAD-u kaže da mnogi rade upravo to.

seks, par, krevet Možda te zanima... Kad je vrijeme za prvi seks nakon poroda i koja je najbolja kontracepcija? Beba

Gotovo trećina milenijskih mama (31 posto) izjavile su da su imale seksualni odnos s partnerima prije nego što su se osjećale spremnima, pokazuje istraživanje koje je proveo Motherly's 2019. o stanju majke.

U kojem se trenutku žena osjeća spremnom nastaviti seksualnu intimnost nakon što je postala majka, i je li imala odnos prije nego se osjeća spremnim za to, to je bilo pitanje koje se postavilo u online anketi na koju je odgovorilo 6.457 žena u SAD-u.

10 prilika za seks kad si roditelj

Otkrića su izuzetno zabrinjavajuća, ispričala je babica Diana Spalding.

"Seks nakon poroda prije nego što je žena spremna je problematičan. Prvo, ako je zadobila bilo kakvu disfunkciju zdjelice ili vaginalne, analne ili stidne povrede zbog trudnoće i porođaja, prije nego se upusti u seks treba joj odgovarajuća liječnička pomoć”, rekla je Spalding.

“Emocionalne posljedice seksa bez osjećaja spremnosti su značajne. Pritisak na seks jednostavno nije u redu"

Dok mnogi zdravstveni radnici predlažu da se pričeka šest tjedana sa seksualnom aktivnošću, mnoge mame duže čekaju. Gotovo 40 posto majki u istraživanju Motherly izjavilo je da se nisu osjećale spremnima šest mjeseci do godinu dana.

Možda te zanima... Seks nakon poroda: Što trebaš znati? Roditelji

Ali to svakako može varirati. Nedavno je HuffPost Canada objavio malo istraživanje s mamama o tome koliko su dugo čekale na seks, a ti vremenski okviri kretali su se od dva tjedna do dvije godine. A kada parovi ponovno započnu seksualnu aktivnost, savršeno je normalno da ne doživiš odmah vatromet.

Nedavna kanadska studija pokazala je da je 90 posto parova koje imaju bebe u dobi od tri mjeseca do godinu dana, izjavili su da im je zbog najmanje 10 stvari odnos bio uznemirujuć.  Druga studija pokazala je da je 33 posto žena još uvijek imalo bolan seksualni odnos u razdoblju od jedna godine do 18 mjeseci nakon poroda. Neke se mame godinama ne osjećaju spremnima za nastavak seksa.

Iako je važno imati vezu s partnerom nakon rođenja djeteta, to ne mora nužno biti seksualno, rekla je dr. Natalie Rosen, klinička psihologinja i izvanredna profesorica psihologije na Sveučilištu Dalhousie u Halifaxu.

"Važno je razgovarati sa svojim partnerom o svojim potrebama kako bi se mogli razumjeti i pokušati postići kompromis", rekla je Rosen.

Možda te zanima... Želju za seksom nije imala punih godinu dana od rođenja djeteta Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.