Beba 12. rujna 2023.

Evo koliko dugo zapravo traje oporavak vaše partnerske veze nakon rođenja djeteta

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Možemo se praviti da je sve isto, ali nakon rođenja djeteta ipak puno tog jednostavno nije isto. I to je u redu. Važno je znati da je normalno da – nije sve isto, ali i da će sve sjesti na svoje mjesto.

Brak ili partnerski odnos, nije bitno koje, ali ta se veza neupitno mijenja nakon što u vezu uđe treća osoba. Ne, ne mislimo na to. Mislimo na dijete. Veza se mijenja na ovaj ili onaj način – neke stvari nabolje, neke nagore. Dobro, zapravo, da si ne lažemo, uglavnom je ovo drugo u pitanju.

Možda te zanima... Nema više leptirića? Evo što stručnjaci savjetuju kad se želiš ponovno zaljubiti u partnera Roditelji

Postoji toliko toga s čim se treba boriti kad stigne beba, a toliko je malo sna koji bi pomogao riješiti barem dio toga. No, budimo ipak malo manje pesimistični – nije baš sve loše. Naime, Nedavna studija pokazala je da veza nije toliko ugrožena nakon rođenja djeteta broj dva ili bilo kojeg nakon, te da se također brže oporavlja.

Da bi proveli ovu studiju, istraživači s Dresdenskog sveučilišta za tehnologiju u Njemačkoj pratili su 500 muškaraca koji su prvi put postali tate i 106 onih koji su drugi put postalo tate, te su provjeravali njihovo zadovoljstvo vezom četiri puta tijekom razdoblja istraživanja: dva mjeseca prije rođenja djeteta i zatim 8 tjedana, 14 tjedana i dvije godine nakon rođenja.

Ovim je istraživanjem potvrđeno da tate koje su prvi put u toj ulozi osjete značajan pad zadovoljstva vezom. Slično je i s mamama, da se razumijemo. Taj se pad nastavlja do 14 mjeseci nakon poroda. No, kad se radi o drugom djetetu, taj pad zadovoljstva vezom sljedeći put nije tako snažan. I dalje opada, ali ne tako strmo, a i ranije prestaje.

I 14 mjeseci i dvije godine nakon što su dobili drugo dijete, očevi ocjenjuju svoje zadovoljstvo vezom višim nego očevi koji su prvi put rodili dijete u istom trenutku nakon poroda. Zapravo, muškarci koji su postali tate drugi put, iskazivali su porast zadovoljstva vezom oko 14 mjeseci nakon poroda, a isto se nastavlja i kasnije tijekom dvogodišnjeg istraživanja.

Do tog trenutka, dvije godine nakon što su postali tate, njihovo zadovoljstvo vezom se vratilo u pravilu na početnu razinu. Drugim riječima, nakon dvije godine bili su jednako sretni u svojoj vezi kao i prije nego što su dobili drugo dijete.

Puno je "razloga"

Pa zašto parovi imaju problema nakon što dobiju dijete? Nema tu neke velike mudrosti. Tu je umor, tu je puno i previše novih problema i nepoznanica, a tu je, naravno, i nedostatak vremena za emocionalnu i seksualnu povezanost, kao i nova područja za sukobe. Održavanje veze nakon djece nije nešto što je svima lako. Ali uspješni parovi imaju na umu određene komponente: ključni su strpljenje, razumijevanje i dobra komunikacija.

Važno je pokušati organizirati svoj raspored tako da imate malo vremena zajedno, bez obavljanja kućnih poslova ili svog posla, nakon što beba zaspi. Važno je, isto tako, često razgovarati o tome kako ste oboje, čini li se vaš dogovor poštenim, te svakako potaknuti partnera da razgovara o tome što ga ili nju muči.

Sve u svemu, ako osjećaš da se vaš odnos pogoršao nakon što dobijete dijete, nije nužno da nešto nije u redu s vama ili vašim partnerom ili s vama kao parom. Pad zadovoljstva vezom je normalan, čak i ako nije zabavan. A ako se spremate za drugo dijete, možete biti sigurni da ono neće uzeti jednak danak vašoj vezi kao ono prvo - a vjerojatno ćete se i brže oporaviti.

Možda te zanima... TikTok trik: Poljubac od 6 sekundi je sjajan način za punjenje ljubavnih baterija kroz dan Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.