Roditelji Sretna mama 29. lipnja 2023.

Što se događa s brakom nakon što dobijete djecu? Znanost ima odgovor

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li se ikada zapitali što se događa u mozgu mozgom nakon što dobijete djecu? Roditelji, pripremite se za odlične vijesti.

Kada je riječ o roditeljstvu, nema boljeg osjećaja od podizanja obitelji s ljubavlju svog života. Nedavna istraživanja govore kako roditeljstvo ima još pogodnosti. 

Istraživanje provedeno 2019. potvrđuje ono što smo gotovo već znali - djeca zbližavaju partnere, a za to možemo zahvaliti oksitocinu - hormonu ljubavi. Upravo on ima važnu ulogu u zbližavanju partnera, prenosi YourTango.

Za početak, ne samo da povećava privrženost žene nakon seksa, već pomaže i u upravljanju majčinskim instinktima nakon poroda i tijekom dojenja. Znanstvenici su otkrili da je ovaj hormon igra važnu ulogu u odnosu koji mame imaju sa svojom djecom. Ironično, i muškarci proizvode isti hormon, no dugo se raspravljalo u kojoj mjeri njegova moć povezivanja djeluje na suprotni spol. Studija iz 2010. sugerira kako bi razine oksitocina kod muškaraca zapravo mogle biti jednake razinama njihovih partnerica kada zajedno odgajaju svoju djecu.

Možda te zanima... Kako sačuvati bliskost i intimnost s partnerom nakon djece? Roditelji

Istraživači su analizirali krv 80 parova koji su odgajali bebu staru šest tjedana i otkrili identične količine oksitocina u njihovom krvotoku. Kad je dijete napunilo 6 mjeseci ponovno su analizirali krv i rezultati su bili isti kod partnera.  Čini se da novopečenim mamama i tatama razine oksitocina rastu kako rastu i njihova djeca. 

Istraživački tim je primijetio i nekoliko drugih stvari. Žene su mnogo privrženije kada je u pitanju roditeljsko ponašanje, dok muškarci imaju ono što se kategorizira kao stimulativno roditeljsko ponašanje. To u osnovi znači da se muškarci povezuju kroz razne načine 'grubog' igranja.

Iako se malo zna o ovih 80 parova osim činjenice da žive zajedno ako su im razine oksitocina jednake, znači li to da sami parovi postaju povezaniji - neovisni o djetetu?

Dok djeca često uzrokuju stresnije kućanstvo - ti se stresori mogu povezati s novcem i vremenom - ali zbog oksitocina možemo logički zaključiti kako bi i 'najudaljeniji' parovi mogli postati bliži.

Možda te zanima... 15 istina o partnerskom odnosu nakon što dobiješ dijete Roditelji
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.