Beba Dojenje 10. svibnja 2019.

Plavo majčino mlijeko: Mama objavila fotku prije i nakon cijepljenja

Foto: Facebook/Jody Danielle Fisher
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama je ovu promjenu boje pripisala imunološkom odgovoru na cijepljenje njezine kćeri, ali stručnjaci kažu da to nije istina, objašnjavajući kako je prirodno da mlijeko mijenja boju tijekom dana

Kada je Jody Danielle Fisher prošli tjedan na Facebooku objavila fotografiju svog "normalnog" majčinog mlijeka plave boje, nije očekivala da će postati viralna. Ali njezina tvrdnja da je ovo "plavo" mlijeko, proizvedeno dva dana nakon što je njezina jednogodišnja kćer primila svoje imunizacijske injekcije, bio je imunološki odgovor na cijepljenje podiglo je mnogo prašine. Kao što je objasnila, "Mlijeko je plavo zbog svih antitijela koja su se proizvela u tijelu u mom tijelu nakon što je djevojčica dojenjem putem sline majčinom tijelu poslala signale da proizvode više mlijeka s protutijelima za specifične bolesti".

Njezino shvaćanje promjene boje je svakako fascinantno, ali stručnjaci nisu toliko uvjereni da je promjena boje rezultat cijepljenja. "Iako još uvijek postoji toliko toga što ne znamo o ljudskom mlijeku, znamo da majčino mlijeko dolazi u raznim bojama i konzistencijom. Velika većina tih razlika je normalna", izjavila je Barbara Cohen, dugogodišnja certificirana konzultantica za dojenje u New Yorku za Parents.com.

Možda te zanima... Nevjerojatna fotka pokazuje da je majčino mlijeko lijek Beba

Početno mlijeko je plavkasto i rjeđe, a kasnije dolazi gušće mlijeko žućkaste boje

I majčino mlijeko može promijeniti boju iz više razloga, uključujući i doba dana. "Plava boja je najvidljivija tijekom prvih nekoliko minuta izlučivanja mlijeka", rekla je Nancy Hurst, ravnateljica Službe za podršku ženama u Texasu. "Kako se dojke prazne, sastav se mijenja i dolazi mlijeko koje je gušće i veće masnoće i daje mu tu kremastiju boju". 

Hurst je dodala: "Majka može primijetiti ovu plavičastu boju i kada je prošlo više vremena od zadnjeg dojenja, recimo ujutro kada su dojke pune. Plavičasta boja izraženog majčinog mlijeka uglavnom je posljedica sastava tog rjeđeg prvog mlijeka i kako se svjetlo lomi kroz njega."

Fisher je odgovorila i na sugestije da je promjena boje mlijeka posljedica njezine prehrane ili vremena koje je prošlo od zadnjeg dojenje, tvrdeći da je plavkasto majčino mlijeko na fotografiji "nakon dojenja". Dodala je da u danima koji su doveli do proizvodnje "plavog" majčinog mlijeka nije jela "ništa umjetno obojeno" niti je uzimala neke dodatke prehrani ili zeleno povrće. "Moje mlijeko je takve boje samo kad je moja kći bolesna", napisala je. "Nikad nije bilo takve boje kad je kći zdrava."

Možda te zanima... Nevjerojatan dokaz iscjeljujućih moći majčinog mlijeka Beba

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, cjepiva sadrže iste bakterije koje uzrokuju bolest, ali te klice su ili ubijene ili oslabljene do te mjere da nas ne čine bolesnima. Cjepivo stimulira tvoj imunološki sustav da proizvodi protutijela kao što bi to bilo da si bila izložena toj bolesti, ali cjepivo ti daje imunitet bez da preboliš tu bolest. Međutim, bilo bi zanimljivo kada bi Jodyno majčino mlijeko reagiralo na antitijela zbog cijepljenja djeteta, međutim, nema dovoljno dokaza da znanost to podrži. 

"Ponekad, kada smo bolesni, naše tijelo gori dodatne kalorije dok se borimo protiv bolesti, tako se mogu i povećavati kalorije majčinog mlijeka kako bi se osiguralo da dijete ima dovoljno energije u borbi protiv virusa", kaže savjetnica za dojenje Rachel Miller iz Medicinskog centra Piedmont. "To bi definitivno promijenilo izgled mlijeka pa će izgledati više žuto", dodala je. 

Dobra vijest za mame koje doje

Ipak, fotografija je podijeljena više od 7000 puta i ima više od 9000 komentara, od kojih su mnogi podržavali. Jedan komentator je rekao: "Jedan od razloga zašto želim dojiti." Drugi je napisao: "Apsolutno nevjerojatno! Doista, naša tijela su čudesna."

Možda te zanima... Pogled iznutra: Kako izgledaju majčine grudi pune mlijeka Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.