Beba Dojenje 23. svibnja 2014.

Dojenje u kriznim stanjima

dojenje, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prenosimo upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za dojenje u kriznim situacijama kao što su poplave koje su pogodile dio Slavonije, BIH i Srbije, a među evakuiranim stanovništvom nalaze se i mnoge obitelji s dojenčadi i malom djecom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za dojenje u kriznim situacijama kao što su poplave koje su nedavno pogodile dio Slavonije, BIH i Srbije. Prenosimo vam upute korisne za mnogobrojne obitelji s dojenčadi i malom djecom koje se nalaze među evakuiranim stanovništvom.

U kriznim stanjima kao što su poplave i druge elementarne nepogode, podsjećamo na važnost dojenja u zaštiti zdravlja i smanjivanju rizika obolijevanja dojenčadi. Majčino mlijeko je po svom nutritivnom sastavu najzdravija i najbolja hrana za dijete, te isključivo dojenje u potpunosti zadovoljava djetetove potrebe za hranom i tekućinom u prvih šest mjeseci života. Prehrana majčinim mlijekom je i higijenski sigurna, s izuzetno malim rizikom onečišćenja, a ujedno i najpraktičnija, budući da ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu i pribor. Ovo posljednje je posebno važno u kontekstu nedostataka higijenski ispravne vode u kriznim stanjima kao što su poplave.

Majke treba poticati da nastave dojiti svoje dijete jer će, osim što će zaštititi svoju bebu od bolesti i pothranjenosti, tako održati daljnju proizvodnju mlijeka. Naime, što češće majka doji svoje dijete, to više mlijeka proizvodi, pa se tako i u ovim kriznim situacijama osigurava sigurna zaliha hrane za dojenče. Jednako je važna, naročito u ovako stresnim i traumatičnim situacijama, i činjenica da se tijekom dojenja oslobađaju hormoni koji pomažu majci i njenom djetetu da se opuste i budu spokojniji.

Kako bi potaknuli i podržali majke na dojenje i u ovakvim kriznim situacijama, podsjećamo:

  • Majke koje se nalaze u kriznim situacijama i dalje su sposobne stvarati dovoljne količine mlijeka za svoje dijete. Važno je majkama dojiljama, posebno onima smještenima u prihvatnim centrima, osigurati po želji majke privatnost u obliku mirnog prostora za dojenje koje je zaštićeno od znatiželjnih pogleda drugih osoba (iako je dojenje u javnosti i pred drugima normalna pojava).
  • Važno je znati da ukoliko je dojenje zbog stresa i bilo prekinuto, ono je moguće ponovno uspostaviti. U tome mogu pomoći nadležni zdravstveni djelatnici, kao i predstavnici nevladinih udruga koje promiču dojenje.
  • Majka koja doji svoje dijete u dobi do šest mjeseci i pod uvjetom da ima dovoljno mlijeka ne treba davati svojoj bebi kao nadohranu umjetnu hranu za dojenčad koja se obično u ovakvim kriznim situacijama distribuira.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.