Beba Dojenje 13. prosinca 2021.

'Najbolji savjet o dojenju koji sam ikad dobila? Ne moraš ako ne želiš!'

1/2
Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otpustite krivnju i pronađite način za hranjenje bebe koji najbolje odgovara tebi i tvojoj obitelji, otvoreno je poručila jedna majka.

Catherine Reynolds Romano iskreno je progovorila o svom iskustvu s dojenjem te o najboljim savjetima koje je dobila od prijateljica.

“Čim sam zatrudnjela, počela sam slušati i čitati o prednostima dojenja: imunitet na bolesti, povećan kvocijent inteligencije, smanjen rizik od SIDS-a. Osim toga, uštedjeli bismo novac, a ja bih smršavila, zar ne? Prodana sam.

Otprilike tri mjeseca prije termina, suprug i ja prijavili smo se na trosatnu nastavu iz osnova dojenja. U razredu smo proveli puno vremena slušajući blagodati dojenja. Čuli smo kako je dojenje prirodno, vježbali smo s lutkom i pogledali nekoliko videozapisa koji pokazuju tehnike dojenja. Na kraju su nas uputili na kontakt sa savjetnikom za dojenje u slučaju bilo kakvih problema.

Možda te zanima... Vrijeme izdajanja može utjecati na bebin san zbog razine kortizola u majčinu mlijeku Beba

Tada smo zapravo dobili svoju bebu, a stvarnost mi nije izgledala poput videozapisa. Od prvog sata moja djevojčica nije htjela dojku. Savjet medicinskih sestara bio je da samo nastavimo pokušavati. Ulazili bi i gurkali joj glavu do moje dojke po 10 minuta bezuspješno. "Samo se trudi", govorili su mi. Prve noći jedna od medicinskih sestara dala joj je neku formulu. "Nisam željela da pati", rekla je. I tako mi dala još veći osjećaj krivnje jer ne mogu dojiti i jer moja beba “pati”. Drugog dana mojoj je kćeri dijagnosticirana žutica. Djelatnik pedijatar rekao je da je način da se to popravi "kvalitetnim" hranjenjem. To definitivno nije dobila od mene.

Savjet "Dojka je najbolja" čiji je cilj nadahnuti me da dojim rezultirao je velikom krivnjom zbog činjenice da mi to nije uspjelo. Moj se plan raspao i osjećala sam se užasno. Zbog osjećaja neuspjeha plakala sam za suprugom u našoj bolničkoj sobi. Mislila sam da je ovo trebalo biti "prirodno". Mislila sam da nisam uspjela raditi svoj prvi majčinski posao: hraniti svoje dijete. Nakon što smo pušteni iz bolnice, otišla sam kod savjetnika za dojenje, a kombinacijom pumpanja, štitnika za bradavice i novog postavljanja postigli smo određeni napredak. I dalje sam bebu nadohranjivala adaptiranim mlijekom svaki dan.

Ali provodila sam otprilike 18 sati dnevno pumpajući i hraneći bebu. Dolazila sam do točke prijeloma. Otprilike u isto vrijeme prijateljice su se javile i rekla sam im koliko se mučim. Jedna je imalo isključivo dojeno dojenče, a jedna isključivo hranjeno adaptiranim mlijekom. Mama koja je također koristila formulu rekla mi je da je imala isto iskustvo kao i ja. Nakon četiri tjedna rekla je savjetniku za dojenje da je pumpanje i hranjenje proždiru do te mjere da nije uživala biti mama. Milostivo, ovaj savjetnik za dojenje rekao joj je da je vrijeme da prestane.

Mama beba Možda te zanima... Mama zaplače 150 puta, doji 32.400 minuta i izgubi 1080 sati sna Beba

"Prvi put kad sam gledala svog sina kako ispije bočicu formule, shvatila sam da je TO ono kako bi se majčinstvo trebalo osjećati!" Ona mi je rekla. "Ako ti postane previše teško, nemoj to raditi." Mama koja doji imala je slične savjete. "Nitko ne govori koliko je teško. Meni je postalo lakše, ali ne i svima. Ne moraš ju hraniti na ovaj način."

Ove dvije žene spasile su mi zdrav razum. Da nisam dojila, moja bi kćer bila u redu. Zapravo, moja je kći bila najsretnija kad je bila sita. Zašto bih onda trebala osjećati krivnju? Bez pritiska i osjećaja da propadam, moja je krivnja nestala. Nastavila sam pokušavati dojiti isključivo koliko sam mogla. Sad u 12. tjednu isključivo dojim kćer. Ali to nije zbog krivnje ili razmišljanja da će jedino tako moje dijete biti zdravo, pametno i sretno.

Uskoro se vraćam na posao. Sretna sam što radim kod poslodavca koji se brine o majkama koje doje, ali znam da će s time doći i mnogi izazovi.  Sve dok je moja beba nahranjena i sita, odbijam se osjećati krivom zbog načina na koji ju hranim. Dakle, svim ostalim majkama koje se bore s dojenjem - znajte da to ne morate raditi. Otpustite krivnju i pronađite način za hranjenje bebe koji odgovara vama i vašoj obitelji!”

Možda te zanima... Ovih 9 stvari bih stvarno voljela da sam znala kad sam došla iz rodilišta Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • voxovej

    My co-worker's step-mother makes $81 every hour on the internet.. she has been fired from work for 9 months and last month her pay was 15737 just working from home for two hours every day, check out this.,.,.,.,. Www.earn75.Com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.