Beba Svijet kako ga vide mame 13. studenoga 2020.

Što s dojenjem ako je mama prehlađena ili ima upalu pluća?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Virusi poput prehlade ne prelaze u majčino mlijeko pa dojenje nije samo sigurno nego je i dobro za imunitet djeteta. No može li majka podnijeti dojenje tijekom teže bolesti kao što je upala pluća?

Sezona je prehlada i gripa, a ni pandemija koronavirusa još ne jenjava pa se mnoge majke s pravom pitaju - što s dojenjem ako se razbole? Ugrožavaju li svoje dijete ako nastave dojiti i može li se ono zaraziti putem mlijeka? Ugrožavaju li sebe ako nastave dojiti u slučaju da dobiju upalu pluća? Odgovore smo potražili kod prim. mr. sc. Giovane Armano, dr. med. spec. pedijatar.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Je li sigurno dojiti tijekom bolesti?

Prema pisanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prehlada ili gripa ne mogu se prenijeti majčinim mlijekom, a istraživanja pokazuju da to vrijedi i za virus Covid-19. Isto je i kod upale pluća, koju uzrokuju bakterije, virusi ili gljivice. Zaraza putem dojenja pokazala se moguća samo kod nekih ozbiljnijih bolesti, kao što su HIV, HTLV-1 ili rijetka bakterijska infekcija bruceloza.

S druge strane, majčino je mlijeko najzdraviji izvor nutrijenata za bebu i sadrži antitijela koja pomažu bebinom organizmu u obrani od bolesti.

Majka apsolutno može nastaviti dojiti jer njezina prehlada nije kontradikcija dojenju, a isto je dokazano i za Covid-19, objašnjava dr. Armano.

Naime, najnovije istraživanje iz Kine pokazalo je prisutnost dvije vrste antitijela, koji štite od koronavirusa, u mlijeku, pupčanoj vrpci i neonatalnom serumu majke oboljele od Covid-19. Dakle, dojenje zapravo pomaže bebi da se obrani od bolesti i zato se itekako preporučuje.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prestati dojiti u slučaju iscrpljenosti

Međutim, bolest u majke može prouzrokovati manjak mlijeka, pogotovo ako ne izdaja u mjeri kao inače. Važno je znati da je takvo stanje privremeno, odnosno da će vjerojatno trajati koliko i privremeno prisutna bolest.

Iako dojenje u vrijeme majčine bolesti nije štetno za dijete, ipak treba uzeti u obzir majčino zdravlje. Ako je bolest izrazito iscrpljujuća, što može biti slučaj kod upale pluća, prestanak dojenja može biti neophodan kako bi se majka odmorila i lakše oporavila, a time i brinula se za dijete.

Ako je majka toliko iscrpljena da ne može dojiti, moguće je bebi privremeno dati adaptirano mlijeko ili, još bolje, svoje izdojeno i pohranjeno mlijeko ako ga ima, objašnjava dr. Armano

Napominje i da se majka svakako treba konzultirati sa svojim liječnikom oko toga smije li dojiti uz terapiju koja joj je propisana za upalu pluća. U vrijeme bolesti majka treba voditi računa o sebi, o tomu da unosi dovoljno tekućine te o odmoru i snu. Pomoć ukućana u ovom slučaju svakako je od velike koristi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako ne zaraziti dijete?

Iako se većina bolesti ne prenosi putem majčina mlijeka, to i dalje ne isključuje zarazu kao posljedicu bliskog fizičkoga kontakta majke i djeteta. Virusi, kao što su prehlada ili koronavirus, uglavnom se prenose kapljičnim putem pri kihanju i kašljanju, kao i indirektno putem kontaminiranih ruku, s obzirom na to da virus može preživjeti nekoliko sati na površinama kao što su stolovi i ručke na vratima.

U vrijeme dojenja, mama si može staviti masku kako ne bi izravno puhala u lice djeteta. Uz to treba voditi računa o higijeni i drugim preventivnim mjerama, govori dr. Armano.

Također, ako je moguće, majka ima opciju izdajanja mlijeka, koje zatim netko zdrav iz kućanstva može dati djetetu.

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.