Razvojna faza djeteta: Beba:

Pregledaj
Beba Razvoj u 1. godini 12. ožujka 2021.

Devet mjeseci: Veselo brbljanje i prvo 'pa-pa'

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručno i s ljubavlju vodimo te kroz sve mjesece do napunjene prve godine života. Pampers&missMAMA

Tvoj mali puzavac u ovoj dobi možda već suvereno juri po stanu ili kući, a možda će te iznenaditi kada otkriješ da točno zna gdje se nalaze njegove igračke. Naime, dojenčad stara devet mjeseci već ima razvijenu kratkoročnu memoriju, odnosno može se sjetiti iskustava i događaja koji su se zbili prije nekog kraćeg vremena. Dugotrajno pamćenje razvija se između 2. i 3. godine.

Skok u razvoju 

U ovom mjesecu oduševit će te i bebino brbljanje. Mijenjajući intonaciju zvuči kao da stvarno izgovara rečenice! Neke bebe stare devet mjeseci razumiju što znači kada kažete "ne" te mogu mahati "pa-pa". Neke mogu kretnjom odgovoriti na jednostavne upute. Primjerice, na tvoj zahtjev "Daj mi to" odgovorit će pružanjem ruke.

Pazi na sitne stvari, beba ih može uzeti

Kod većine dojenčadi stare devet mjeseci puzanje je u potpunosti razvijeno, kao i samostalno sjedenje. Beba sjedi i održava ravnotežu bez pomoći ruku, a može se i braniti od pada prema natrag pružajući ruke prema straga. To je takozvana stražnja obrambena reakcija. U potpunosti je razvijena i fina motorika pa tako pincetni hvat napreduje tako da su sada svi prsti savinuti u svim zglobovima. To znači i da će tvoje dojenče na podu moći prihvatiti i sasvim sitan predmet pa malo pripazi.

Ne hodalici!

Većina beba se u ovoj dobi diže iz sjedećeg položaja i stoji pridržavajući se za namještaj. Ako si svoje dijete htjela staviti u hodalicu kako bi joj omogućila lakše kretanje, posavjetuj se sa stručnjacima. Naime, većina liječnika ne preporučuje upotrebu hodalice jer se dijete odguruje na prstima pa razvija nepravilan način hodanja. Osim toga, u hodalici je potpuno zaštićeno od udaraca i padova pa ne razvija obrambene mehanizme i ne zna se dočekati na ruke.

Izbjegavaj slatke napitke u bočici

U ovoj dobi beba uz dohranu ima najmanje dva mliječna obroka. Dojenčadi staroj devet mjeseci pripremite prijepodnevni obrok (voće), ručak (povrće, meso) i poslijepodnevni ili večernji obrok (primjerice žitarice, jogurt, svježi sir i slično). Više puta tijekom dana djetetu ponudi vodu i to najbolje iz čaše. Izbjegavaj davati bebi sok u bočici jer slatka tekućina može uzrokovati tzv. karijes bočice. Svakako bebi čistite zubiće i nastojte čišćenje pretvoriti u igru kako kod djeteta ne bi stvorili otpor prema higijeni usne šupljine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.