Razvojna faza djeteta: Beba:

Pregledaj
Beba Razvoj u 1. godini 12918 prikaza 03. svibnja 2013.

Šest mjeseci: Vrijeme je za prve kašice

Timeline fotke, beba
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovo je razdoblje velike promjene u životu vaše bebe – došlo je vrijeme da proba i nešto drugo osim majčinog mlijeka ili mliječne formule! Majčino mlijeko, odnosno mliječna formula jedina je hrana koju bebe trebaju u prvih šest mjeseci života jer sadrže idealan omjer hranjivih tvari, bjelančevina, vitamina i minerala, masnih kiselina i šećera. Iako će mlijeko još neko vrijeme ostati osnovna hrana za vaše dojenče, krenite i s krutom hranom. Imajte na umu da će ovo biti prvi susret vašeg djeteta sa žlicom i novim okusima, mirisima i bojama pa se naoružajte strpljenjem jer iz prvog pokušaja sigurno neće pojesti cijelu kašicu kao što ste možda očekivali.

Pojačajte unos tekućine

Namirnice uvodite postepeno u razmaku od tri ili četiri dana i to uvijek u manjim količinama zbog mogućih alergija. Na početku dohrane najbolje je djetetu dati voćni sok, kašice od voća i povrća ili pak žitarica, a izbor ovisi o podneblju i kulturi. U prvom mjesecu dovoljno je zamijeniti jedan mliječni obrok s dohranom. Nemojte brinuti ako vaša beba ne prihvaća najbolje nove okuse! Vrlo je vjerojatno da će vaše dojenče u prvih mjesec dana pojesti samo nekoliko žličica voća ili povrća dnevno. Hoćete li sami raditi kašice ili ćete kupovati već gotove, ovisi isključivo o vama. Premda gotove kašice prolaze strogu kontrolu, treba napomenuti da je ipak bolje jesti svježe pripremljenu hranu. Nemojte zaboraviti i to da s uvođenjem dohrane treba povećati unos tekućine. Moguće je i da dođe do opstipacije i to vas ne treba zabrinjavati – probavni sustav tek počinje probavljati krutu hranu.

 

beba dohrana hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Kada i kako krenuti s dohranom?

Uz majčino ili adaptirano mlijeko, nakon šest mjeseci života, dijete treba i drugu hranu jer organizam zahtijeva u većoj količini vitamine A, B, C, kalcij, željezo i cink. Uvođenje novih namirnica mora biti postepeno, a dohrana se može započeti ili voće, ili povrćem ili žitaricama (bez glutena). Pročitajte što je još bitno kod uvođenja novih okusa!

Prvi pokušaji samostalnog sjedenja

Većina dojenčadi starih šest mjeseci može se okrenuti u oba smjera, a okretanje je koordinirano i bez zabacivanja glavice te u njemu sudjeluju i ruke i noge. Dijete rukama može dohvatiti stopalo, a većina beba starih šest mjeseci može se u sjedećem stavu održati kraće vrijeme uz povijenu glavu i zaobljena leđa. Pritom beba pruža ruke prema naprijed i oslanja se na šake. Ovaj položaj ne smatra se pravim sjedenjem iako neka djeca mogu sjediti i bez potpore. Kada bebu držimo uspravno, oslanja se nogama o podlogu i ritmički poskakuje, no imajte na umu da vi morate držati bebinu težinu.

Ne zaboravite njegu prvih zubića

S navršenih šest mjeseci ponovo dolazi na red sistematski pregled i treće cijepljenje po izlasku iz rodilišta. Vaša beba trebala bi dobiti treću dozu cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca, dječje paralize i haemophilus influenzae tip b.

Ako osmijeh vaše bebe već krasi donji sjekutić (obično niču donja dva sjekutića, a nakon toga gornja četiri sjekutića), nemojte zaboraviti da zubiće treba čistiti čim narastu. Možete koristiti mekanu gazu namočenu u vodu ili gumenu četkicu za prve zubiće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.