Beba Dohrana 29604 prikaza 08. studenoga 2017.

Recepti: Prve mesne kašice za bebe od 6 do 12 mjeseci

kašica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Došlo je vrijeme za uvođenje mesa u prehranu vaše bebe? Donosimo vam ideje kako pripremiti fine i zdrave kašice s piletinom, teletinom, junetinom i janjetinom pa i prvi bolognese sa sitnom tjesteninom!

Bjelančevine, željezo i vitamin B12

Meso je nezaobilazan dio djetetove prehrane. U prehranu se može, a i preporuča se, uvesti u 6. mjesecu djetetova života. Ono je u prvom redu najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina, odnosno aminokiselina koje su gradivno tkivo organizma te izvor nekih vrlo bitnih mikronutrijenata kao što su željezo i vitamin B12.

Dojenčetu meso nije potrebno davati svaki dan, no treba imati na umu da je ono vrlo važan dio njegove prehrane. Meso je najbolje kombinirati sa povrćem i žitaricama poput riže i kukuruza.

Mesne kašice za najmanje u prosjeku sadrže oko 20-40 grama mesa. Budući da kalcij ometa vezanje željeza, savjetuje se da se tzv. neslatki obroci koji sadrže meso (kasnije ribu) i povrće, krumpir ili žitarice, ne mješaju s mlijekom i mliječnim prerađevinama

kašica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Piletina i krumpir, od 6 mjeseci

Sastojci

  • 1 manji pileći batak 
  • 1 manji krumpir 
  • ½ mlade mrkve 
  • ½ čajne žličice maslinovog ulja

Priprema

Skuhajte batak zajedno s očišćenim povrćem. Odkostite meso s batka i smiksajte zajedno s krumpirom i mrkvom uz dodatak juhe u kojoj se sve kuhalo. Na kraju umješajte pola žličice maslinovog ulja

Napomena:  Preporuča se dati tamno meso peradi. Ono je bogato bjelančevinama i mineralima te sadrži više željeza nego bijelo meso. 

kašica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Teleći rižoto, od 6 mjeseci

Sastojci

  • 30g teletine
  • 1 jušna žlica riže
  • ½ mrkve
  • ¼ korabice
  • Listić peršina
  • ½ čajne žličice maslinovog ulja 

Priprema

Teletinu skuhajte zajedno s mrkvom, korabom i listićem peršina. Odvojeno se može skuhati riža. Skuhanu rižu malo izmiksajte i dodajte joj miksanu teletinu s mrkvom i korabom.

Napomena: Ako dojenče ima problema s tvrđom stolicom, može se koristiti i riža cjelovitog zrna, a pri tom treba imati na umu da ovu rižu treba duže kuhati. 

kašica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Janjetina i krumpir, od 7 mjeseci

Sastojci

  • 30g janjetine
  • ½ mlade mrkve
  • ¼ korabice
  • 1/8 paprike 
  • 1 mali krumpir
  • Listić peršina
  • ½ čajne žličice maslinovog ulja 

Priprema

Povrće i janjetinu zajedno kuhati u malo vode. Kad se meso i povrće skuha, odvojite janjetinu, krumpir, mrkvu, malo korabice i smiksajte te dodajte maslinovo ulje. 

Napomena: Upravo je zbog svoje masnije strukture janjetina odličan izbor mesa za dojenčad. Od 8. mjeseca može se kašici dodati i komadić kuhane paprike bez kore.

kašica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Junetina s palentom, od 8 mjeseci

Sastojci

  • 30g junetine
  • ½ mrkve 
  • ¼ korabice
  • Pola cherry rajčice
  • Komadić paprike
  • Listić peršina
  • 1,5 jušna žlica palente 

Priprema

Skuhajte juhu od junetine s povrćem i odvojeno palentu. Junetinu smiksajte s mrkvom i paprikom bez kore te dodajte skuhanoj palenti. Na sve dodajte ½ čajne žličice maslinovog ulja.

Napomena: Junetina je meso bogato željezom. Lakše će ga biti skuhati i miksati ako je mljeveno. Prilikom kuhanja mesa uvijek u vodu dodajte i povrće te začinsko bilje. Na ovaj način dobivenu juhu činite hranjivijom. Pregustu kašicu razrijedite ovom juhom. Juhu malo posolite i pojedite vi! 

kašica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prvi bolognese, od 10-11 mjeseci

Sastojci

  • 30 grama mljevenog mješanog mesa – svinjetina/junetina
  • 1/8 luka
  • ½ mrkve
  • Komadić paprike
  • Par listića peršina
  • 2 jušne žlice tjestenine s jajima za juhu
  • 1,5 čajna žličica maslinovog ulja

Priprema

Na jednoj čajnoj žličici maslinovog ulja i ½ dcl vode prodisntajte sitno sjeckani luk, ribanu mrkvu, sitno sjeckani komadić paprike i meso, te dodajte peršin. Tjesteninu za juhu skuhajte u malo vode. Prodinstano meso i povrće dodatno smiksajte u fini umak i zalijte sitnu, malo kuhaniju tjesteninu. Dodajte svemu ½ čajne žličice maslinovog ulja. 

Napomena: Ovisno o djetetu meso se ne mora nužno miksati. Preporučuje se uzeti meso provjerene kvalitete!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.