Beba Sve što beba treba 10. studenoga 2020.

Beba ne prihvaća hranu na žlicu? Imamo rješenje, slušaj svoju bebu i uživajte zajedno u hrani

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hranjenje bebe krutom hranom veliki je izazov i ne ide uvijek lako. Da bi se tvoja beba naviknula na nove okuse, trebaš imati strpljenja i mašte, a uz ovih nekoliko savjeta tvoj će mališan biti pravi mali izjelica

Predstavljanje namirnica kroz igru djeci će olakšati uvođenje krute hrane, a kako bi prvi susret s mrkvom ili kruškom prošao što bolje i nastavio se tijekom vremena, važno je pratiti kalendar prehrane i slušati svoj majčinski instinkt. Ako dijete hranom nije oduševljeno na prvu, ne očajavaj nego pusti mašti na volju - osmisli djetetu hranjenje kao zabavni ritual i budi spremna na čišćenje.  

Kad bebi ponuditi prvu hranu na žlicu?

Većina stručnjaka slaže se s tim da se bebama nikako ne smije davati hrana prije navršenog četvrtog mjeseca jer njihov probavni trakt do tada nije spreman za preradu namirnica. Optimalno vrijeme za uvođenje komplementarne hrane je oko šestog mjeseca bebina života, kad ona počinje i samostalno sjediti. Pripremanje terena za taj veliki iskorak u bebinu životu, koji u budućnosti neće ići uvijek lagano, jednako je izazovan i za tebe i za dijete jer nije lako pogoditi trenutak u kojem je bebi najbolje ponuditi hranu. U tom razdoblju bebe muku muče s nicanjem prvih zubića, pa za prihvat prve žlice svakako trebaš izbjegavati dane u kojima su bebe posebno razdražljive zbog rasta zubi. Neka beba u prvim danima uvođenja hrane bude naspavana i zdrava

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Ključni savjet – bebi hranu uvodi malo po malo

Prvi doticaji s mrkvom, jabukom ili kruškom trebaju biti u tragovima. Očekivanja da će beba navaliti na zdjelu i pojesti cijeli obrok nisu realna niti su preporučljiva. Hrana se tijekom trogodišnjeg perioda uvođenja novih namirnica bebi daje postupno, počevši tek jednim zalogajem u slučaju alergoloških reakcija. Tvoje se dijete susreće s nečim potpuno novim i malim koracima treba prihvatiti nepoznate namirnice, pa je važno pažljivo uvoditi svijet nove hrane. Trebaš znati da, ako beba odbije žlicu, pljune brokulu ili počne plakati na okus jabuke, nije smak svijeta. Vrlo je moguće da joj se kruta hrana neće svidjeti ni odmah ni sljedećih nekoliko puta, a to sigurno nije razlog za očajavanje. Sjest će sve na svoje mjesto. 

Svako dijete 'sazrijeva' svojim tempom

Gastrointestinalni trakt djece različito sazrijeva, kod neke djece u dobi od šest mjeseci, a kod druge se ni u dobi od sedam mjeseci ne može nositi s novim proizvodima. Ako nepoznatu hranu nudiš svome mališanu kad njegovo tijelo nije spremno za nju, dijete će je jednostavno odbiti jesti. Zato je važno prepoznati fiziološku spremnost svojeg djeteta, a smjernica koja ti govori da je dijete spremno za hranu je njegov interes. Kad zamijetiš da dijete privlači obiteljski stol te da ga interesira obred kuhanja i objeda, vrlo je vjerojatno da je spremno i samo probati hranu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Vječno pitanje: Koliko često beba jede?

Bojiš se da će tvoja beba pojesti malo onoga što nudiš, odabrati manje hranjive namirnice ili se odlučiti uopće ne jesti ništa? To je sasvim opravdano. No ne trebaš se bojati - uz pravilno uspostavljenu strukturu prehrane nema bojazni da će tvoje dijete jesti nekvalitetno ili nedovoljno. Ponudi bebi hranu svaka 2-3 sata tijekom dana, a ako odbije u potpunosti cijeli obrok, možda nije gladna pa joj ponudi poslije. Pripazi također na ritam hranjenja. Ako bebi stalno nudiš po malo hrane, preskakat će obroke i teže ćeš uvesti cjeloviti doručak, ručak ili večeru. U toj dobi bebi možeš dati i nezaslađeni čaj ili vodu, što će joj dodatno potaknuti apetit. Važno je da obroke pripremiš unaprijed, možeš spremiti u kutiju ili pri ruci uvijek imati gotovu flaširanu kombinaciju s ekološki ispitanim namirnicama koje odgovaraju djetetovoj dobi, poput Bebivite. Ako beba pregladni, bit će nervozna i teško će htjeti jesti.  

 | Author:

Nekoliko korisnih ideja za zajedničko uživanje u hrani

Najvažniji u prehrani tvoje bebe upravo je tvoj majčinski instinkt. Ti znaš bolje od bake, djeda, frendice i susjede jer one imaju iskustva sa svojom djecom, a tvoje je dijete možda drugačije od svih i zahtijeva drugačiji pristup. Zato osluhni bebine želje i prilagodi se, a ako imaš nedoumica, prouči neku od provjerenih stranica sa savjetima ili kontaktiraj pedijatra. Iako je ispravno hranu bebi davati žlicom, nekad će beba radije probavati prstima i tako pojesti više nego žlicom. Ne sputavaj je, zaštiti prostor u kojem jede i pruži joj mogućnost da istražuje svoju hranu. Stavi joj na tanjur dvije ili tri vrste hrane i dopusti da sama odabere što joj se sviđa. Odaberi za prve mjesece fora dizajniranu žlicu koju će rado stavljati u usta, a i na tanjuru joj možeš nacrtati zanimljiv lik koji će beba istraživati i tako prionuti na hranu.

Bebivita gotove kašice idealne su za dane kad ne stigneš kuhati i bebi sama spremati obrok. U ponudi možeš odabrati sve što tvom djetetu treba - mesne i povrtne, s rižom, tjesteninom ili krumpirom, a za desert voćne u kombinaciji sa žitaricama. Bebivita u svom asortimanu ima i ukusne međuobroke poput zdravih grickalica koje u svakom trenutku možeš ponuditi svojoj bebi. 

 
Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.