Vrtić 27. studenoga 2023.

Nutricionistica s Harvarda otkriva namirnice koje poboljšavaju pamćenje i koncentraciju kod djece

Hrana za mozak
Foto: Freepik ; Najvažnija hrana za razvoj bebinog mozga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prehrana u djetinjstvu ima dugoročan utjecaj na razvoj inteligencije, neke namirnice pomažu kod poboljšavanja pamćenja i koncentracije

Genetika nije jedina koja utječe na mentalne sposobnosti djece. Vjerovala ili ne, prehrana u djetinjstvu može imati velikog utjecaja na razvoj inteligencije. Neke namirnice su hranjivije od drugih pa pomažu razvoju moždanih stanica i poboljšanju pamćenja i koncentracije.

Genetika nije jedina koja utječe na mentalne sposobnosti djece. Vjerovala ili ne, prehrana u djetinjstvu može imati velikog utjecaja na razvoj inteligencije. Neke namirnice su hranjivije od drugih pa pomažu razvoju moždanih stanica i poboljšanju pamćenja i koncentracije.

Najvažnija je hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, folatima, željezom, jodom, cinkom, kolinom i vitaminima A, B12 i D. Dr. Uma Naidoo, nutricionistica s Harvarda i stručnjakinja za mozak, za CNBC je podijelila nekoliko namirnica za mozak koje mogu pomoći djeci da ostanu usredotočena i skoncentrirana.

Možda te zanima... Zašto djeca prestaju jesti i kako im vratiti tek? Vrtić

Smoothie

Smoothie je sjajan način da uključite zdrave hranjive tvari u prehranu vašeg djeteta. U smoothie možete dodati špinat, koji je bogat folatom i vlaknima, dok će chia sjemenke ili orasi osigurati omega-3 masne kiseline, vlakna i proteine. Okus možete poboljšati dodavanjem borovnica bogatih antioksidansima, dok će obični, nezaslađeni jogurt dati smoothieju kremastu teksturu i osigurati dozu probiotika za zdrava crijeva.

Hrskavo povrće

Svi smo upoznati s nutritivnom superiornošću zelenog povrća. Bogato je željezom, kalcijem, vlaknima, vitaminom C, omega-3 masnim kiselinama i folatima. Ali, kako možeš pomoći mališanima da uživaju u pomalo izazovnom okusu špinata, kupusa, kelja, brokule i raštike? Odgovor je: Počnite rano i ne odustajte! Djeca obično ne vole kuhano povrće pa je bolje pripremiti ga u pećnici ili fritezi. Tako će biti hrskavo i sočno. 

Humus

Mahunarke su bogate željezom, cinkom, proteinima i vlaknima. Sve navedeno je neophodno za razvoj mozga. Ako vaše dijete ne voli jesti mahunarke, možete ih pretvoriti u humus, koji se odlično slaže s krekerima, cherry rajčicama, krastavcima, mrkvom ili kriškama jabuke.

Jaja

Jaja su izvrstan izvor vitamina A, D i B12, kao i kolina. Dokazano je da kolin poboljšava razvoj mozga i dugoročno pamćenje. Jaja su također bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E.

Losos

Riba je izvrstan izvor DHA koja pripada omega-3 porodici esencijalnih masnih kiselina i koja ima blagotvoran utjecaj na razvoj mozga. Losos je zbog svog blagog okusa odličan izbor za malu djecu. Izvsrtan je izvor vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina, koje potiču razvoj mozga, ali i bolje raspoloženje.

Opasne namirnice za djecu Možda te zanima... Oprez! Djeca mlađa od pet godina ne bi smjela jesti ove namirnice Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.