Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 14. lipnja 2019.

Znaš li kako sunce utječe na vodene kozice?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na širenje vodenih kozica utječe temeperatura, vlaga u zraku, uvjeti života i prenapučenost, tvrde stručnjaci pa su zato one puno rjeđe u sunčanijim zemljama

Istraživači smatraju da bi sunce moglo deaktivirati viruse na koži čime bi se oni teže prenosili. Drugi pak stručnjaci smatraju da bi ulogu mogli igrati i neki drugi faktori poput temperature i vlažnosti zraka, pa čak i životni uvjeti.

Vodene kozice nisu česte na područjima gdje je razina UV zračenje visoka, otkriva studija Sveučilišta London. Sunčeva svjetlost deaktivira virus na koži, zbog čega se zaraza teže širi. Neki znanstvenici tvrde da su temperatura, vlaga i uvjeti života bitni za širenje bolesti. Varicella-zoster virus vrlo je zarazan, a može se širiti kroz kašalj i kihanje u ranim fazama infekcije, no glavni izvor je kontakt osipom i mjehurićima. 

Možda te zanima... Liječenje i komplikacije: 'Vodene kozice treba ozbiljno shvatiti' Vrtić

"Sunce deaktivira viruse, a to može objasniti zašto su vodene kozice češće u hladnijim zemljama gdje nema puno sunčevih sati. Iako su vodene kozice u Indiji i Šri Lanki najčešće ljeti, to se može lako objasniti. Naime, zbog zagađenja UV zrake su tijekom vrućina slabije nego u vrijeme kiša", napominje za BBC autor studije dr. Phil Rice. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.