Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 18. prosinca 2018.

Otkrij kako ublažiti simptome vodenih kozica

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vodene kozice mogu se liječiti antivirusnom terapijom koja može značajno skratiti tijek bolesti. Međutim, nakon takve terapije ne stvara se imunitet pa pacijent može ponovno oboljeti. Iz tog se razloga uglavnom provodi liječenje samih simptoma

Vodene kozice jedna su od bolesti s kojima se često susrećemo, a najčešće se pojavljuju kao epidemija u osnovnoj školi ili vrtiću. Iako većinom ovu bolest prebolijevamo dok smo još djeca, odrasli se također mogu zaraziti ako nisu oboljeli u dječjoj dobi.

Uzročnik vodenih kozica je virus varicella zoster. Prvi simptomi nalikuju na simptome gripe kao što su zamor, povišena temperatura, gubitak apetita i opća malaksalost. Period inkubacije od kontakta s virusom do pojave prvih simptoma može potrajati od 10 do 21 dan.

Vodene kozice napadaju kožu i sluznicu stoga se nekoliko dana od pojave navedenih simptoma pojavljuje osip praćen svrbežom. Osip se zatim pretvara plikove pune tekućine koji pucaju nakon čega nastaju krastice.

Iako se od vodenih kozica ne može oboljeti dvaput, pad imuniteta kasnije u životu može ponovno aktivirati virus i izazvati herpes zoster.

Liječenje

Vodene kozice mogu se liječiti antivirusnom terapijom koja može značajno skratiti tijek bolesti. Međutim, nakon takve terapije ne stvara se imunitet pa pacijent može ponovno oboljeti. Iz tog se razloga uglavnom provodi liječenje samih simptoma:

  • Povišenu temperaturu trebalo bi snižavati paracetamolom, dok ibuprofen treba izbjegavati kod djece oboljele od vodenih kozica
  • Vodene kozice u ustima izazivaju bolove stoga 20-ak minuta prije jela treba djetetu dati paracetamol kako bi olakšali uzimanje hrane
  • Važan je pojačan unos tekućine, od čega najbolje hladne (ali ne ledene) vode
  • Preporučeno je dijete redovito tuširati, te mu oblačiti odjeću od prirodnih materijama kako bi smanjili znojenje
  • Prvih 7 do 10 dana obavezno je izbjegavanje direktnog sunca, kao i kontakta s drugom djecom i odraslima koji nisu preboljeli vodene kozice

 | Author: promo Foto: promo Svrbež bi bilo poželjno ublažiti i izbjegavati češanje jer ono dovodi do bakterijske infekcije kože. Infekcija pojačava svrbež zbog kojega se dijete još više češe čime dodatno pogoršava infekciju. Tako dolazi do stvaranja začaranog kruga koji produžava trajanje bolesti, a mogu nastati i ružni ožiljci.

Virasoothe gel odličan je izbor za ublažavanje svrbeža, a dolazi i u obliku gela u spreju. Virasoothe štiti okolnu kožu, a njegova znanstveno dokazana formula omogućava brže zarastanje krastica, smanjuje rizik od infekcije i pojave ožiljaka. Zahvaljujući efektu hlađenja znatno olakšava borbu s vodenim kozicama djeci od navršenih 6 mjeseci, ali i odraslima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.