Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. prosinca 2018.

Liječenje i komplikacije: 'Vodene kozice treba ozbiljno shvatiti'

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica Giovana Armano objasnila nam je kako liječiti vodene kozice, ali i da je bolest važno ozbiljno shvatiti. Dijete treba mirovati osam do deset dana i treba se primijeniti terapija. Ako roditelji sumnjaju na komplikacije dijete hitno trebaju odvesti liječniku

"Vodene kozice, varicelle, su virusna bolest najčešće dječje dobi praćena osipom. Vrlo je zarazna, prenosi se kapljičnim putem, i gotovo sva djece je prebole. Kada se jednom preboli u pravilu se stječe trajni imunitet i osoba više ne može oboljeti od vodenih kozica. Bolest se manifestira specifičnim osipom, vodenastim točkicama koje puknu pa prelaze u krastice. Ima ih po cijelom tijelu, a specifično je da se na koži mogu naći različiti stadije osipa od crvenih točkica, mjehurića do krastica. Osip je praćen svrbežom", objasnila nam je prim. mr. sc. Giovana Armano, specijalistica pedijatrije.

Za liječenje vodenih kozica nema nekog posebnog lijeka, ali bolest je potrebno ozbiljno shvatiti i dijete mora mirovati. "Bolest može, a ne mora biti praćena temperaturom. Kako je uzročnik virus, osim lokalnog mazanja propisanim kremama, gelovima ili sprejem te eventualnim lijekom za svrbež i naravno snižavanje temperature, nema drugog specifičnog lijeka. Bolest treba shvatiti ozbiljno i mirovati kod kuće 8 do 10 dana", kaže dalje pedijatrica.

vodene kozice Možda te zanima... Vodene kozice: simptomi i liječenje Vrtić

Što roditelji trebaju napraviti?

"Ako dolaze na pregled kod pedijatra, dobro je da obavijeste medicinsku sestru da dijete ima osip kako bi ga mogla smjestiti u izolaciju. Primijeniti terapiju koju preporuči pedijatar (kremice, gelovi, sprejevi), snižavati temperaturu, davati mu dovoljno tekućine, dati lijek protiv svrbeža, te odvesti dijete na kontrolu ili u slučaju pogoršanja i prije na pregled. Ponekad, ako roditelji imaju više djece pa se zaredaju kozice, roditelj ih sa sigurnošću može prepoznati i zna već sve o terapiji, dovoljno je da samo nazove pedijatra, obavijesti ga o bolesti te da se pridržava uputa i svakako se javi ako nešto nije u redu", kaže dalje. 

Možda te zanima... 'Vodene kozice party': Je li sigurno namjerno zaraziti dijete? Vrtić

Koje su moguće komplikacije i kako zaštititi dijete?

"Iako su kozice u većini benigna bolest može doći i do komplikacija. Komplikacije su najčešće kod djece sa smanjenim imunitetom, u sezoni kada su prisutne i još neke druge bolesti (npr. gripa) te ako se roditelji ne pridržavaju uputa liječnika. Najčešća komplikacije su infekcija kožnih promjena, upala pluća te simptomi od strane neurološkog sistema (temperatura iznad 39 više od 4 dana, neobična pospanost, glavobolja, otežano hodanje, smetenost, povraćanje i ukočenost vrata...)", objašnjava te dodaje da roditelji dijete hitno trebaju odvesti liječniku ako sumnjaju na komplikacije

"U svakom od tih slučajeva roditelji se hitno trebaju javiti pedijatru ili liječniku obiteljske medicine ili na odjel najbliže Infektivne bolnice. Također, nakon preboljenja kozica imunitet djeteta je oslabljen pa vrlo brzo ponovno razboli od respiratornih bolesti, najčešće se to odnosi na vrtićku djecu koja se nakon kozica vrate u kolektiv", dodaje pedijatrica. 

Kod rizičnih skupina djece treba biti posebno oprezan, a djeca se mogu i cijepiti iako cjepivo nije u osnovnom programu. "Što je dijete mlađe simptomi bolesti mogu biti izraženiji, ali to ne mora uvijek biti pravilo. Djeca s oslabljenim imunitetom ili kroničnim bolestima mogu imati teži oblik bolesti. Postoji cjepivo protiv vodenih kozica koje nije u osnovnom programu, ali se preporučuje, osobito djeci koja su osjetljivija. U svakom slučaju prevencija je bolja od toga da se dijete razboli s mogućnosti da se bolest zakomplicira. O detaljima cijepljenja svaki se roditelj može informirati kod svog pedijatra", rekla nam je na kraju pedijatrica. 

Možda te zanima... Kako liječiti vodene kozice i zaštititi odrasle koji ih nisu preboljeli? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.