Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 05. rujna 2017.

Upozorenje roditeljima nakon što se dijete ugušilo grožđem

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ožalošćena obitelj iz Detroita upozorava druge roditelje na posebnu opreznost nakon što se njihov dvogodišnji sin ugušio grožđem dok je bio u trgovini s majkom

Emma Carver bila je u trgovini sa svojim dvogodišnjim dječakom Ayyanom, kad je on bez njezinog znanja uzeo dvije bobice grožđa iz kolica za trgovinu i počeo ih jesti. Nakon što je mama čula da maleni Ayyan proizvodi zvukove gušenja, potrčala je prema kolicima kako bi mu pomogla: "Bacila sam sir koji sam držala u rukama i počela lupati po njemu no ništa nije izlazilo jer je grožđe zaglavilo."

beba žvače Možda te zanima... 9 opasnih stvari u kući kojima se beba može ugušiti Beba

U međuvremenu, kupac pokraj nje pozvao je hitnu pomoć i još jedan kupac je potrčao kako bi djetetu pružio postupak oživljavanja. Hitna pomoć pristigla je u pomoć između pet i sedam minuta kasnije i iako su medicinski djelatnici uspjeli izbaciti jednu bobicu grožđa, dječak je već preminuo. Drugu bobicu izbacili su u bolnici. 

Možda te zanima... Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane? Vrtić

Shrvani roditelji rekli su kako su se prijavili na tečaj pružanja prve pomoći i potiču druge roditelje da učine isto. Ova jadna mama nije bila ni svjesna da je njezino dijete uzelo dvije bobice grožđa i upravo zbog toga ova tragična priča služi kao podsjetnik da uvijek trebamo biti posebno pažljivi kada poslužujemo hranu kojom bi se mala djeca mogla ugušiti. A, jednako je važno znati kako se ponašati i što učiniti ako se vaše dijete počne gušiti. Naučiti postupak oživljavanja i kako pružiti prvu pomoć djetetu ako dođe do gušenja jednostavna je vještina koju bi svaki roditelj trebao znati

grožđe Možda te zanima... Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.